Twee Trage tochten, dichtbij en toch nieuw

Trage Tocht Duursche Waarden
lengte: 11 kilometer
15% verhard, 85% onverhard

Binnen een straal van 50 kilometer van huis valt er heel wat te wandelen. Ik zoek altijd zoveel mogelijk  naar wandelingen die nieuw zijn, plekken die ik niet of nauwelijks ken of waarvan ik vergeten ben dat ik er ooit ben geweest.
Van de Duursche Waarden weet ik dat ik er nog nooit was. Het stond nog ergens op een lijstje en op 2e Pinksterdag moest het er maar eens van komen. We hadden ingecalculeerd dat het  druk zou kunnen zijn in dit prachtige gebiedje, niet ver van Zwolle. En dat was zo, veel mensen waren eropuit getrokken vandaag.
De wandeling gaat door de uiterwaarden van de IJssel. In de Duursche waarden heeft men geprobeerd het oorspronkelijke rivierenlandschap met ooibossen en moerassen terug te brengen. De hond vindt de drijfbrug eng, maar blijft niet achter, want dat is nog enger. De brug voert ons naar de ruige graslanden aan de overzijde. We gaan door een ooibos, een groen oerwoud rond een kolk met kwakende kikkers. We bezoeken een vogelkijkhut, en bespeiden ongegeneerd de vogels. Geen idee wat het allemaal voor vogels zijn, maar het zijn er veel.
Met een ingenieus trekpontje zetten we onszelf over een watertje en lopen vervolgens ruim twee kilometer langs de levendige IJssel. We passeren een oude steenfabriek. Slechts een klein stukje asfalt bevat de route. We eindigen de tocht met een pad door de graslanden, gaan de drijfbrug voor een tweede keer over en staan dan weer op de parkeerplaats van Infocentrum IJssel, waar we gestart zijn.

Trage Tocht Dalfsen Hessum
Lengte: 13 kilometer
15% verhard, 85% onverhard

De Trage Tocht die ik vandaag liep met de hond is, in tegenstelling tot de wandeling van vorige week, uitzonderlijk rustig. Ik doorkruis bossen, heidevelden, landgoederen en kom helemaal niemand tegen. Ja, twee wandelaars, drie honden, twee reekalfjes en op een enkele asfaltweg rijden wat fietsers. Mocht je je willen bezinnen op wat dan ook, aan een wandelmeditatie toe zijn, loop dan vooral deze heerlijke wandeling.
Aan het begin van de route passeer ik het mooie Huize Wessum (1830). Ik ga verder over zandpaden, de koeien komen nieuwsgierig toegesneld. Het Vilstersche Veld is een groot heideveld, met een bankje op de top van een heuvel, waar ik een pauze inlas. Ik passeer enkele fraaie boerderijtjes met gezellige luikjes in rood en geel. De route bevat veel particulier terrein dat voor wandelaars is opengesteld, waarvoor mij hartelijke dank. Kortom dit is een hele fijne afwisselende en rustige wandeling.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: