Simpelweg Steenwijk

Ik mag het eigenlijk niet verklappen, maar ik doe het toch. Ik vind het een hele prestatie en getuigen van lef, om een tocht met een groep te lopen, terwijl je het gebied alleen van de kaart kent. Dan moet je een boel kaartleesskills en een flinke dosis vertrouwen in een goede afloop hebben. Ik ken iemand die dat allebei heeft. Nee, het is geen man. Daarmee is het vooroordeel dat vrouwen geen kaart kunnen lezen ook direct uit de wereld. Het gaat hier om wandelmaatje, Loes.

Loes neemt ons mee in de omgeving van Steenwijk. Vanaf het station lopen we richting snelweg. De groene long van Steenwijk ligt aan de andere kant van de A32. Het is een exquise stukje bos en ook niet zomaar een bos, maar het landgoed van de adellijke familie Van Karnebeek. Het grootste deel van landgoed, De Eese, ongeveer 800 ha, is in handen van deze familie. Een kleiner deel is in het verleden verkocht aan Staatsbosbeheer. De buitenplaats de Eese is sinds 2006 erkend als rijksmonument. Tot de beschermde delen behoren, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het huis ‘De Eese’, de historische tuin- en parkaanleg, het jachthuis annex boerderij ‘St. Hubert’, een boerderij, het houten landhuis, de rentmeesterswoning met schuur, het koetshuis annex garage en paardenstal en een landbouwschuur. Het ligt er allemaal pico bello bij en spreekt tot onze verbeelding. Er gaan geruchten dat de koninklijke familie hier regelmatig verblijft, ja zelfs gesignaleerd is in het zwembad van het landgoed.

We drinken koffie bij Fredeshiem. Op het terras notabene! Dat is natuurlijk bizar want het is half februari.
De oorsprong van Fredeshiem (‘erf van vrede’) moet worden gezocht in Engeland, bij de inspirerende invloeden van het Engelse Quakerscentrum in Woolbrook.
Tjeerd Oeds Hylkema (1888-1962) bezocht in het begin van de vorige eeuw tijdens zijn studietijd meerdere malen dit internationale studiecentrum van de Quakers en raakte onder de indruk van het frisse en dienende christen-zijn zonder al te veel gepreek. Bij Hylkema groeide de wens voor een eigen oord om tot rust en bezinning te komen, een centrum voor jong en oud, waar het geloof kon worden beleefd.
Samen met 3 broeders ging Hylkema op zoek naar een geschikte plaats, maar in Friesland werd deze zoektocht geen succes. Tijdens een dienst in Steenwijk vertelde hij over hun vruchteloze zoektocht. Een van de gemeenteleden maakte hen vervolgens attent op het uitgestrekte landgoed De Eese. Hylkema bedacht zich geen moment, dezelfde week was de koop afgerond. In 1929 was het Friesch Doopsgezind Broederschapshuis Fredeshiem een feit.
In de jaren ’70 kregen ze voor het eerst te maken met serieuze problemen. Niet alleen vergrijsde de broederschap, de doopgezinde kenmerken van soberheid en eenvoud kwamen haaks te staan op de toenemende vraag naar kwaliteit en comfort. Vandaag de dag is Fredeshiem aangepast aan de tijd van nu en met de naam “Buitengoed Fredeshiem” is het oude broederschapshuis de weg naar de toekomst ingeslagen en herbergt inmiddels een uitstekend hotel en restaurant.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: