Wonderful Wales (1)

Heerlijk om de verzengende hitte van het Europese vasteland te verlaten voor het koelere weertype van Noord-Wales. Als wij op 20 juli richting Calais gaan, rijden we de regen tegemoet. Dat is een rare gewaarwording na weken van droogte in eigen land. ’s Avonds, tijdens onze stop  op het erf van Woad Farm Bed & Breakfast in Tathall End (Hanslope, Buckinghamshire) en gedurende de maaltijd in de Cowpers Oak, de pub in Weston Underwood, wordt duidelijk dat het ook in Engeland al weken niet heeft geregend. De bui, die eindelijk valt, wordt met enthousiasme ontvangen. Er komt stoom van het asfalt.

 

Het is fijn om in de pub te zijn. De schoolvakanties zijn vandaag begonnen en dat wordt gevierd in de pub. Het is een gezellige drukte. De cider en het bier, zonder schuim en het glas tot de rand gevuld, smaken goed bij mijn gravy pie en bij de hamburger van Laurens.
De Bed  & Breakfast is uitstekend; fris en schoon en de mensen zijn erg aardig. Het ontbijt is zoals het Engels ontbijt betaamt; bacon, eieren, worstjes en tomaat geserveerd met knapperige toast. Wij zijn klaar voor de bijna vier uur durende tocht naar Wales.

 

We hebben tijd genoeg om in Cwmystradllyn in het noorden van Wales te komen. Voor 16.00 uur worden we daar niet verwacht. De reis verloopt voorspoedig en er is tijd voor een korte wandeling bij Llangynog. We sjouwen door de weilanden, langs een rivier en lopen dezelfde route terug, omdat we geen kaart van dit gebied hebben.
We doen boodschappen in Porthmadog en vinden ons onderkomen voor de laatste week van juli op 10 minuten rijden van het stadscentrum van Porthmadog, op een prachtige landelijke locatie, verstopt tussen struiken en bomen.  Regenen doet het niet, maar het is behoorlijk fris. Het bescheiden huisje ruikt naar Dettol, heeft geen wifi, toilet en douche zitten pal naast elkaar en het trapje naar de slaapkamer is levensgevaarlijk, maar de bostuin is omheind, het huisje heeft prachtige houten gebinten en gepleisterde muren en de ligging is centraal in een fantastische omgeving. Het ontbreekt ons aan niets.
Op zondag maken we een wandeling van 5,7 mijl (9,1 kilometer) bij het vlakbij gelegen Beddgelert. Vanaf Nantmor klimmen we stroomafwaarts door de kloof van de Aberglaslyn rivier. Dat is  bepaald een waardige start van een wandelvakantie! In het mooie stadje Beddgelert bewonderen we het graf en beeld van Gelert. Gelert was de hond van Prins Llywelyn. Toen de prins na een dag jagen thuis kwam werd hij door Gelert begroet. Gelert zat onder het bloed. De prins rende naar de wieg van zijn zoontje. De kamer was bedekt met bloedspatten en het bedje was leeg. De prins vermoordde Gelert omdat hij dacht dat de hond het kind iets had aangedaan. Later bleek dat Gelert het kind had gered. Gelert had een wolf gedood en de baby naar een veilige plaats gebracht. We hebben het over de 13e eeuw. Toen kon dat nog.

Via een verhard pad wandelen we naar het meer Llyn Dinas, waar we omhoog klimmen over bergpaden Het uitzicht wordt met elke pas indrukwekkender. Na de top volgt de onvermijdelijke afdaling, die ons weer bij de auto brengt.
Deze wandeling kun je vinden op http://www.nationaltrust.org.uk en in de Pathfinder Guide, North Wales and Snowdonia.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: