Twee Trage tochten in de Achterhoek

Trage tochten; ik liep er onlangs een bij Beetsterzwaag en die beviel me goed.  In het kader van een weekendje Twente zoek ik er twee uit. Inmiddels heb ik ook een abonnement genomen op de Wandelzoekpagina en nu kan ik dus ook de routekaartjes uitprinten. Je weet immers nooit hoe het loopt onderweg. Voor wie er belang bij heeft, er is ook een app.

Met man en hond vertrek ik naar de Gelderse Achterhoek, die je mooie streken levert, als ik de radiocommercial mag geloven. De temperatuur laat vandaag niks te wensen over, maar het ziet er nogal triest uit, met al die wolken.
We lopen Trage Tocht Ruurlo. Een wandeling van 14 kilometer, die start bij het station. De route is grotendeels onverhard en zeer gevarieerd. Het begint met een kasteel en  dat is altijd goed. Kastelen spreken tot de verbeelding. Verder lopen we door het voorname bijbehorende kasteelbos om op een rustig asfaltweggetje te komen met prachtige Saksische boerderijen. We lopen langs weilanden, door boomsingels over grotendeels onverharde paden en wegen in een prachtig groen coulisselandschap. Er is altijd wel een pittoreske boerderij die in het oog springt.
Halverwege de tocht houden we halt bij pannenkoekboerderij De Heikamp, waar we mooi droog zitten tijdens het buitje dat nu toch valt. In een klap eten we alle calorieën die we er net afgelopen hebben er weer aan; onweerstaanbaar gebak hebben ze daar.
Al met al een prachtige wandeling in een heerlijk rustige omgeving. De routebeschrijving is ook nu prima in orde, alhoewel van de in de tekst genoemde houten slagbomen de meesten gesneuveld zijn. Een beetje geoefende routelezer heeft dat echter wel in de gaten.

Voor de gelegenheid hebben we een trekkershut in Silvolde gehuurd voor een nacht. Camping ’t Meyboske heeft een prachtige trekkershut, met toilet en een volledig ingerichte keuken. ’s Avonds eten we op het terras van restaurant Van der Eem in het vlakbij gelegen Terborg. Prima eten, goede bediening. Hoewel er wel een klein ongelukje is; in een klap liggen alle garnituren op de grond. Dat kan gebeuren. Ik weet niet hoe vaak men zich daarna nog verontschuldigd heeft.

Onze tweede wandeling, is de Trage Tocht Aaltense Goor van 15 kilometer lang, die begint bij de TOP achter restaurant De Radstake in Heelweg. Daar is overigens al vroeg een bak koffie te verkrijgen.
Het Aaltense Goor bestaat uit kleine percelen hooiland, omgeven door elzensingels en slootjes. Dit soort landschap zie je niet veel meer in Nederland sinds er verkaveld werd. We volgen de lange rechte paden tussen de weilanden door. Mensen komen we er vrijwel niet tegen, een enkele fietser, iemand met een hond.
Het overige deel van de route bestaat uit het volgen van de rechtgetrokken Boven Slinge en rustige asfaltweggetjes, terug naar De Radstake. Een mooie wandeling, maar net iets minder afwisselend dan de wandeling die wij de dag ervoor liepen.
Onze eindconclusie; de Achterhoek levert je inderdaad hele mooie streken!

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: