Museum Voorlinden in Wassenaar is één groot feest

Wat een geweldig museum is Voorlinden in Wassenaar!  Alleen al het gebouw is een feest op zich. Het is verbonden met de omringende natuur, het is ruim, licht en dienend aan de kunst die er tentoongesteld wordt.  De zalen worden verlicht door het immer veranderlijke natuurlijke daglicht dat de kunstwerken tot leven brengt; het kenmerkende licht van de Hollandse kust.

De permanente collectie van Voorlinden bestaat uit een aantal belevingskunstwerken, waar ik niet te veel over zeg; het zou je beleving  maar verstoren bij een bezoek aan het museum.  Een jongen van een jaar of tien, waar ik een tijdje mee oploop roept: “dit is kunst, maar eigenlijk is het gewoon heel gek”. Op mijn vraag of hij het leuk vindt antwoordt hij volmondig “Ja, heeeeel leuk” en weg is hij naar het volgende belevingskunstwerk. Een gedeelte van de vaste collectie is gebundeld in het thema “De Tussentijd”. Deze tentoonstelling nodigt de bezoeker uit te onthaasten tussen 43 kunstwerken uit verschillende perioden, stijlen en stromingen, die een nieuwe, frisse blik op de omvangrijke, gevarieerde verzameling geven. Tegenwoordig vliegt de tijd: alles gaat snel en de klok dicteert ons leven. Museum Voorlinden drukt even op pauze.

De tijdelijke tentoonstelling in Voorlinden. SAY CHEESE! van Martin Creed, gunt ons een kijkje in de belevingswereld van de kunstenaar. De tentoonstelling bestaat uit 54 werken bestaande uit installaties, schilderijen, geluiden en gestapelde objecten. Je entree maken door een zaal gevuld met ballonnen is  je eerste kennismaking met Creed en zo gek en verrassend zal het blijven.

Een lekkere kop koffie is er na afloop in het klassieke landhuis. Het is nog een hele klus om een plekje te bemachtigen in het volgepakte restaurant. Het is voorjaarsvakantie en opvallend veel gezinnen met kinderen, ook hele kleintjes zijn er neergestreken en dat geeft natuurlijk wat rumoer.  Een keurige heer en dame naast me, vragen zich hardop af, waarom mensen in vredesnaam hun kinderen meenemen naar een museum. Als ik dat bij een museum begrijp dan is dat hier in deze magische speeltuin.
Leren houden van kunst zou hier zomaar kunnen beginnen.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: