Loop Langs de Hunebedden (etappe 5 en 6)

Veenhuizen – Norg
Twee zaterdagen achter elkaar lopen we langs de hunebedden. Het is heerlijk weer voor september. Sterker nog de eerste zaterdag is het tropisch warm. Desalniettemin zijn de eerste tekenen van de herfst goed zichtbaar. Op 10 september lopen we van Veenhuizen naar Norg. Dat lijkt een kippeneindje, maar als je de boog maar groot genoeg maakt, wordt het vanzelf een behoorlijke wandeling.
Na de koffie op het terras van Bitter en Zoet, de voormalige apotheek van het gevangenisdorp, zetten we koers richting Een. De oude bomen bieden koelte. Vanaf Een lopen we over zandpaden naar Norg. Het hunebed N1 (Netecht1) van Steenbergen ziet er gelikt uit, maar is een nepperd. Een boer stapelde de stenen die hij vond op zijn land. Even verderop ligt de D1, het meest Noordelijke hunebed van Drenthe. Na een heerlijk stuk bos, arriveren we in Norg, waar we uitdampen en een koud biertje echt geweldig smaakt.

Norg – Assen Noord
Op 17 september is het nog altijd heerlijk weer. De route voert vandaag van Norg naar de carpoolplaats aan de A28 bij Assen-Noord.  Een beeldschone tocht, vrijwel onverhard. Koffie bij Karsten, dat is altijd een goed begin. We maken een ruime bocht om het dorp, passeren het hunebed van Westervelde en zetten dan koers richting Peest. Een actieve kat rent een stuk met ons mee. Hij kent de weg. We zien vandaag veel zandwegen. Aan de rand van  Het Westerveen eten we onze boterhammen. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers gepoogd om hier een vliegveld aan te leggen. Vanwege de zompige veengrond is het vliegveld echter nooit in gebruik genomen. Tevens werd er een waterbekken gegraven in de vorm van een vliegtuig, dat vanuit de lucht goed te herkennen was. Dit Westerveen heet in de volksmond ook wel de Hitlerring.

Het maïs staat hoog op de essen, appelbomen bij boerderijen dragen enorme hoeveelheden appels. We nemen een appeltje van een uitbundig vruchtdragende appelboom, die vergeten lijkt te worden door zijn eigenaar. Heerlijke appels zijn het, alhoewel iemand opmerkt dat ze wel gestolen zijn. Een beekdal, een heideveld en nog een hunebed vinden wij op ons pad. Bij Zeijen, gaan we door de strubbenbosjes en lopen langs de Zeijerwiek. De buurtschap Rhee, ligt gevaarlijk dicht bij de snelweg, maar blijkt een prachtig plekje. zo doe je als Drenthe-kenner toch ook weer een nieuwe ontdekking.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: