Grensgeval van uitzonderlijke schoonheid

Het dal van de Reest is een juweel van een landschap. Kleinschalig coulissenlandschap, dat altijd zo geweest is; de natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel. De Knapzakroute Linde – Zuidwolde loopt zowel aan Drentse alsook aan de Overijsselse kant van het riviertje. Ons beginpunt ligt onder de rook van Zuidwolde, Buitenherberg Ter Linde. Er zitten flink wat gasten aan de ontbijttafel in het frisse hotel/restaurant. Zo fijn dat je er als wandelaar gewoon tussen mag zitten.
Het blijkt voor een aantal wandelaars nog niet gemakkelijk de Buitenherberg te vinden. Op de rotonde is het bordje de verkeerde kant opgedraaid en dan blijkt het zonder TomTom toch nog een lastige opgave om bij Ter Linde te komen. Als ik al mijn schaapjes verzameld heb, zetten we koers naar Nolde, waar we een stuk langs de Reestvervangende leiding sjouwen, aangelegd om overtollig water uit de Reest af te voeren.  Voor normalisatie van de beek heeft men gelukkig niet gekozen en dus meandert de Reest al jaren onafgebroken. Rabbinge is een buurtschap met een aantal prachtige boerderijen en een potstal. De brandrode koeien maken een uiterst kalme indruk. Mooi tafereel.
Aan de overkant van de potstal is misschien wel het mooiste Rustpunt van Overijssel ingericht. In een rijkgevulde kast staat alles wat je nodig hebt om een kopje koffie of thee voor jezelf te maken.
De tocht gaat verder, richting Oud Avereest, waar we de Reest oversteken. We gaan langs het kerkhof en de kerk, richting de boerderij De Wildenberg om vervolgens op het gelijknamige heideveld en de iets verderop gelegenTakkenhoogte onze neuzen richting zon te draaien. Wat een prachtige dag.
Het uitzicht vanaf de uitkijkberg De Hofstede geeft een mooi overzicht over het gebied. Zo langzamerhand keren we terug naar Zuidwolde, door nieuwe natuur en de esbosjes van Zuidwolde.

Voor wie het gebied niet kent, ga er eens aan de wandel. De knapzakroute is een goede gids. Let wel, er zijn nogal wat wijzigingen in de laatste uitgave van 2010. Op de website http://www.knapzakroutes.nl staan de wijzigingen prima beschreven. En nog een laatste tip, neem de goddelijke noten-appeltaart bij Buitenherberg Ter Linde!

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: