Genieten van de winter, die geen winter is

Nu het vakantie is, lijkt het me goed om in twee luie feestweken een paar stevige wandelingen in te lassen. Records worden gebroken waar het de temperatuur betreft. Het is ruim boven de 10 graden! Prachtig wandelweer, maar de winter moeten we er zelf bij denken.

Ik liep al eens een halve Knapzakroute Oosterhesselen – Zweeloo maar vandaag doe ik hem helemaal. Achttien kilometer over boerenland, door dorpen en over zandpaden met een 7-tal wandelaars in mijn kielzog.
De Gasterij in Oosterhesselen is een prima start- en eindpunt voor een wandeling. Tegenover de kerk met losse toren zit je prima en stemmig tussen de kerstversiering.

De wandeling gaat eerst richting Oud-Aalden. Oud-Aalden is een mooi, typisch Drents, esdorp en tevens beschermd dorpsgezicht. Zweeloo ligt op steenworp afstand. Daar kijken we even de rond in de smederij van Masselink. Een smeulend vuur en een smid die het druk heeft; een man van weinig woorden met een sigaretje bungelend in zijn mondhoek. Allerhande historisch beslag ligt in doosjes te wachten tot het wordt opgehaald. Je stapt honderd jaar terug in de tijd.
De romaanse dorpskerk van Zweeloo, een stukje verderop, werd in de tweede helft van de dertiende eeuw gebouwd. Het is één van de oudste Drentse kerken. Opvallend is het torentje dat gemaakt is van houten plankjes. Vincent van Gogh, tekende het kerkje in 1883.

Via natuurgebied de Stroeten, bereiken we Benneveld, waar een van de medewandelaars in eigen huis heeft gezorgd voor koffie met zelfgebakken koek. Wat een tref en wat fijn dat ze dit voor ons doet.
Na de lunchpauze wacht ons nog het Klenckerveld, een heideveld dat in bezit is van Natuurmonumenten en waar schapen grazen. Het is dan nog maar een klein stukje naar Oosterhesselen, waar de Gasterij ons wederom gastvrij ontvangt.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: