De geheimen van Oldengaerde

20150912_131009Gedurende twee weekends kon je in en rond  Oldengaerde in Dwingeloo kunst bewonderen van 23 creatieve kunstenaars. Erg leuk om binnen te kijken in een gebouw waar ik zo vaak langs rijd.
De havezate werd achtereenvolgens bewoond door de families Van Holthe, Van Holthe Westra en Kymmel, die allemaal hun sporen nalieten. Zij verdienden hun geld met de handel in thee of houtschors (voor de leerlooierij.)
In de periode 1797-1806 was Oldengaerde in het bezit van Prof. Wynoldus Munniks. Deze Groningse hoogleraar in de ontleed- en plantkunde bracht vanuit Canada het krentenboompje naar de Hortus in Haren. Hij plantte deze struik ook op Oldengaerde en zorgde ervoor dat de krent, tot op de dag van vandaag, beeldbepalend is voor de omgeving van Dwingeloo.
Kunstenaars lieten zich inspireren door geheimen, waarheid en fantasie. Door bijvoorbeeld eenzame dochters, bijzondere dessins van het behang, spelende zusjes, dubieuze theefeestjes in het bos en verhalen van pachters en boeren.

In de havezate lopen heden en verleden door elkaar. De Ikea-banken vormen een schril contrast met de chique schouwen en vloerkleden. In een van de vertrekken staat een muziekinstallatie uit de jaren 80. Er liggen cassettebandjes naast. Het tuingereedschap bestaat uit eeuwenoude rieken en schoppen aangevuld met plastic bladharken. Het lijkt of de laatste bewoners zijn vertrokken zonder iets mee te nemen. Het  verhaal van de advocaat uit Steenwijk spreekt het meest tot mijn verbeelding. De man had een aantal vertrekken gehuurd en gebruikte die om kuikens te fokken. De kuikens richtten een ravage aan en het eeuwenoude behang werd onherstelbaar beschadigd. Ware ik een schrijver dan schreef ik hierover een boek.

Oldengaerde werd een paar jaar geleden geschonken aan Stichting Het Drents Landschap. Zij kreeg een prachtig erfgoed met een boel achterstallig onderhoud. De familie heeft bedongen dat zij nog een aantal keer per jaar mag verblijven op het landgoed. Het Drents Landschap wil graag in de Oranjerie een theeschenkerij onderbrengen, maar de familie meent dat dit de oorspronkelijke bestemming ervan aantast. Ach ja, een gegeven paard ………..

20150912_125820

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: