De knapzakroute Hijken, goed zoeken naar de hei.

Ik had het op het kaartje al gezien, de knapzakroute Hijken biedt weinig bescherming. In eerste instantie lijkt het niet te heet om te wandelen, maar naarmate de dag vordert, rollen er toch her en der zweetdruppels van voorhoofden. Er is weinig zon, maar het is plakkerig weer. Met 11 wandelaars ontdek ik het landschap rond het ontginningsdorp. Een lusje in zuidelijke richting brengt ons bij het Hijkermeer, een dobbe uit de laatste ijstijd, die tegenwoordig in gebruik is als viswater. We lopen terug richting dorp en slaan af naar het Oranjekanaal. We gaan over zandpaden en langs maïsvelden. Het maïs lijkt dit jaar hoger dan ooit. We passeren een aantal grafheuvels en bereiken het Hijkerveld. Het veld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. Heideveld is echter niet een hele passende naam, want er is nog maar bar weinig van de heide over op het Hijkerveld. Bij de schaapskooi staan picknicktafels en is een klein bezoekerscentrum ingericht. Een fijne plek om uitgebreid te pauzeren.

Verder gaat onze wandeling over het veld, langs de veentjes bij veenplas Diependal. Dit is wat mij betreft het mooiste stuk van de route. De lange Leemdijk brengt ons terug naar bij café de Dorpskern, waar de deur altijd los is, als je maar even van tevoren belt.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: