Schotland 2014; the WOW-factor!

Dertig jaar geleden  gingen wij in Schotland over op B&B toen wij  onze tent als een ballon aantroffen op een vrijwel verlaten camping. Storm en regen teisterden ons tentje en we hielden toch al niet zo van kamperen. Een overnachting in B&B kostte toen bijna niks. Het waren vooral mensen die een kamertje in huis over hadden en wel een extra centje konden gebruiken. Een keer maakten we mee, dat de eigenaresse in een caravan in de tuin sliep en alle kamers in huis gedurende de zomer verhuurde. Tegenwoordig is ook het fenomeen B&B meegegaan in de vaart der volkeren en hebben sommige B&B’s meer weg van een hotel dan van een gastenkamer bij mensen thuis. Op onze vakantie naar Schotland besluiten we de eerste week gebruik te maken van deze vorm van gastvrijheid. Het is altijd weer een verrassing waar je terecht komt en wij kunnen ons echt verheugen op zo’n lekker uitgebreid schots ontbijt. We weten ook dat we daar na vijf keer flauw van zijn, dus vijf overnachtingen in B&B is genoeg.

schotland kleine camera 011

20140707_172759Onze eerste Bed & Breakfast, Edencoille, is in Kinlochleven. Na een mooie tocht ernaar toe,  wacht daar een kleine kamer, voorzien van alle gemakken en vooral van veel welkomstcadeaus. Zo vinden we daar een uitgebreid pakket met shampoo, zeepjes, douchemuts en naaigerei; voor ons allebei een eigen pakket. We krijgen een mierzoet gebakje aangereikt met jam en slagroom.  Wij houden daarvan. Op onze nachtkastjes staan bakjes met chocolaatjes. Het is gebruikelijk dat een B&B ook de mogelijkheid heeft om een kopje thee of koffie te maken. Er is dus altijd oploskoffie, suiker, melk, er zijn theezakjes en er staat een waterkoker. Meestal netjes afgepast voor twee personen.  Nou hier dus niet. Hier is niks afgepast, maar is van alles veel. Zo ook van zeep, shampoo en conditioner in de badkamer. Een voorraad voor een heel jaar. Veel wandelaars strijken er neer, omdat de B&B gelegen is aan de Westhighland Way, de lange afstandswandeling van Glasgow naar Fort William. Je loopt zo even naar het dorp om een hapje te eten in de lokale pub. De volgende ochtend zijn de wandelaars zo goed als verdwenen. Alleen een Belgisch echtpaar doet rustig aan voordat het op pad gaat naar Fort William.

De avond ervoor hebben we al mogen kiezen van de ontbijtkaart die deze B&B heeft. Ik kies  dus niet voor een standaard Schots ontbijt, maar bezwijk voor “scrambled eggs and smoked salmon”. Daarnaast is er nog een ruime keuze aan “cereals, fruit, toast, fresh baked rolls, homemade scones en homemade jams and marmalade”. Laurens begint direct zoals het hoort aan een full Scottish Breakfast met “bacon, egg, sausage, black pudding, potato scone, tomatoes, mushrooms, and hash brown”. Na een amicaal afscheid, we zien de eigenaresse voor het eerst, maken we ons uit de voeten. Ik zou zeggen, prima B&B, op sommige fronten wat “over the top”.

schotland kleine camera 018SONY DSC
 De volgende B&B Oatfield House, op Kintyre, in de buurt van Campbeltown is om onverklaarbare reden lastig te vinden. Als we het spoor al een tijdje bijster zijn, blijken we al een half uur te ver door te zijn gereden en zijn we er gewoon langs gekomen. Wat ons daar te wachten staat, maakt dat we onze zoektocht snel vergeten zijn. Wat een formidabele accommodatie en plek. In 1780 liet een gepensioneerde kapitein het huis bouwen. Sinds een aantal jaren is het in het bezit van de huidige eigenaars. Het is statig, met dikke tapijten op de trappen en in de lange gangen. We voelen ons alsof in een t.v. serie beland. Veel hout en gebloemd behang. De bibliotheek staat ook ter onze beschikking en aangezien wij de enige gasten zijn voelen wij ons heer en meester op de comfortabele Chesterfields. Het haardvuur is voor ons aangemaakt, niet zozeer tegen de kou, maar meer voor de gezelligheid. Er is koffie met chocolade.  Overal in het huis hangen diploma’s aan de muur en foto’s van familieleden. Dat nodigt ons uit tot het maken van een familieanalyse. Het verhaal is waarschijnlijk mooier dan de realiteit.De slaapkamer is  ruim, evenals de badkamer en beiden zijn in stijl ingericht. De handdoeken zijn wellicht wat stug, maar dat heeft een reden. De eigenaresse maakt uit milieuoverwegingen geen gebruik van een droger, maar droogt de handdoeken boven de AGA in de keuken of buiten in de wind. Het ontbijt is prima voor elkaar. Na de cereals zijn er spek, eieren, worstjes, tomaat en toast. Het ontbijt wordt geserveerd in de eetkamer met uitzicht op de riante tuin.  We zouden hier graag nog een nachtje blijven, maar we vertrekken naar ons volgend reisdoel.

schotland kleine camera 099 schotland kleine camera 101Op Mull hebben we een overnachting geboekt in Ardnesshouse in Bunessan. Wat als eerste opvalt is dat het smetteloos schoon is in deze B&B. Niet dat dat bij die andere twee niet het geval was, maar hier valt het heel erg op. De B&B is gevestigd in een ongezellige grijze bungalow met een mooi uitzicht op de Sound of Ross. Alles gelijkvloers, dat wel. In vergelijking tot de eerste B&B is alles hier juist erg afgemeten. De eigenaresse is vriendelijk en verder is het ook wel prima, maar het heeft niet dat beetje extra, dat de andere twee B&B’s wel hadden. Ook het ontbijt is prima, maar redelijk standaard. De tafel is nogal klein om met andere gasten te delen en ik krijg het er een beetje benauwd van. Ofwel niet die “wow-factor”, die de omgeving wel heeft. Zoals  in een eerdere blog al genoemd: Mull is erg mooi.

schotland kleine camera 119 schotland kleine camera 118Onze laatste B&B Glencairn House  is in Morar, aan de Coastal route richting Mallaig. We zullen hier twee nachten blijven. De ontvangst is allervriendelijkst met scones en zelfgebakken koekjes en ook wanneer we de tweede dag terugkeren staat er iets lekkers klaar voor ons. Er is een grote, moderne en lichte gemeenschappelijke ruimte. Hier maken we kennis met Barbara en Bob, Schotten uit Glasgow, die hun “wedding anniversary” hier vieren. Wij delen mee in champagne, bier en wijn. Het wordt een heel gezellige avond in deze B&B. Het ontbijt is prima. Allerlei traditionele schotse specialiteiten worden aangeboden, die je al dan niet de dag ervoor kunt kiezen van een lange lijst. Zo is er black pudding, een soort warme bloedworst, white pudding bestaande uit vet en havermout en fruit pudding, een soort white pudding maar deze variant bevat ook nog eens fruit en suiker. Onze kamer is niet ruim en best wel warm, maar we zijn hier ook tijdens een paar hele warme dagen. De badkamer daarentegen is ruim. De omgeving is erg mooi. Ook hier zouden we graag nog een keer terug gaan.

http://www.kinlochlevenbedandbreakfast.co.uk
http://www.oatfield.org
http://www.isleofmullholidays.com
http://www.glencairn-house.com

 

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: