Schotland 2014; Mull of Kintyre

Je hebt van die plekken op aarde die om de een of andere reden intrigeren. Grote “boosdoener” in dit geval is Paul McCartney die in 1977 de Mull bezong en er een wereldhit mee scoorde. Niet het meest interessante liedje van McCartney als je het mij vraagt, maar wel een liedje dat iedereen kent, meezingt en ieder jaar rond kerst de Top-2000 haalt. Die Mull dat moet dus wel wat zijn.

Kintyre is een schiereiland; een langgerekte landtong aan de westkant van Schotland. Je kunt er komen met de boot vanaf  het eiland Arran of via het Noorden over land. Wij kiezen voor het laatste.  De eerste dag op Britse bodem rijden we een stuk naar het noorden, door Northumberland, richting Edinburgh. Daar koersen we westwaarts door Loch Lomond and the Trossachs National Park. We rijden door Glencoe, de beroemde vallei. Natuurlijk stoppen we op de parkeerplaatsen die uitzicht bieden op de prachtige bergen die Glencoe omringen. Op zo’n parkeerplaats ben je nooit alleen.
???????????????????????????????

Onze Bed & Breakfast is in Kinlochleven. De lange-afstandswandeling, the Westhighland Way, loopt er langs en overal in de gangen staan wandelschoenen. ’s Avonds eten we op het terras van de lokale pub en genieten van een van die heerlijke lange avonden die je in Schotland meemaakt. Na het Schotse ontbijt  maken we een wandeling bij Glencoe en reizen vervolgens naar Kintyre.  Langs Loch Linnhe zakken we af in zuidelijke richting. Net voor Oban, gaan we weer een stukje landinwaarts en koersen zuidwaarts naar Inverary. Het oude vissersdorp ligt aan de westelijke oever van Loch Fyne en wordt overspoeld door toeristen. Als je de moeite neemt de achterafstraatjes op te zoeken, dan vind je nog wel wat rust en authenticiteit. We vervolgen de route langs Loch Fyne en zakken dan af in de landtong, Kintyre. We slenteren door het heerlijke Tarbert. Zoveel leuker dan Inverary. Via de oostkant rijden we naar Campbeltown. De zee is strak blauw, er is weinig verkeer. In de verte ligt Arran. Zo langzamerhand gaan we op zoek naar onze Bed & Breakfast. Die valt ons zeker niet tegen. We overnachten in een fraai landhuis, Oatfieldhouse, gebouwd in 1780.

???????????????????????????????
???????????????????????????????

De volgende ochtend vertrekken we al vroeg naar de Mull. Het is nog voor negenen als we het hek openen en de weg naar de vuurtoren inslaan. Een smalle weg met prachtig uitzicht op zee en de bergen. “Mist rolling in’ het is echt zo. Op de kleine parkeerplaats aan het eind van de weg, parkeren we de auto en dalen af naar de vuurtoren die in de diepte ligt. Een wit gebouwtje met als achtergrond, de immense oceaan. Later klimmen we weer naar boven met een tussenstop bij het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan een verongelukte Chinook helikopter in 1994 en “a reminder that visibility here is frequently very poor”.
De weg langs de westkust van Kintyre ontlokt ons voortdurend “oohs en aahs”. Omdat we pas ’s avonds op de ferry naar Mull gaan, hebben we de tijd om op ons gemak rond te reizen. We rijden nog een grote boog Tarbert – Kilberry en stappen in Oban op de ferry naar het eiland Mull.
Klik hier voor de route die we tot nu toe gereden hebben.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: