Marskramer voor een dag

Van Borne – Enter

???????????????????????????????Met onze vaste club Marskramers doorkruisen wij het Twentse land. En het is mooi, heel mooi. Vooral in de herfst. We lopen over zandwegen en rustige verharde weggetjes, waar je toch op je hoede moet zijn, omdat de enkele auto die er rijdt, lijkt te trainen voor de Formule 1-races.
Als we goed een half uur onderweg zijn blijkt een van de Marskramers zijn fototoestel te missen. Hij gaat zoeken en wij gaan aan de koffie bij de Karmeliet in Zenderen. Dat is een leuk plekje, kleurig en fleurig, modern en stijlvol. Onze medewandelaar komt vooralsnog niet terug en we besluiten verder te gaan. Uit ervaring weet ik dat je soms de zaken op hun beloop moet laten, de wandelaar zal zich vast weer melden.
Even later komt de onfortuinlijke fotograaf ons tegemoet. Het fototoestel is weg en blijft weg vandaag.

Rond lunchtijd stuiten wij op twee grote zitbanken bij een rijdende pleisterplaats, waar je van alles kunt kopen. Van koffie tot jam en van ijsjes tot geitenkaas. Aan alles is gedacht, zelfs aan een leesbril.
We bevinden ons aan de Umfassungsweg op landgoed Twickel.???????????????????????????????
Toen de Duitse landschapsarchitect Eduard Petzold aan het einde van de negentiende eeuw zijn plannen voor de parken van Twickel aan het realiseren was, ontwierp hij ook een wandelpad rond het kasteel, dat hij in het Duits de Umfassungsweg noemde. Hij had een “romantische route” voor ogen, een door de kern van het landgoed lopend pad met veel vloeiende, gebogen lijnen. Daarnaast moest het pad zoveel mogelijk de verschillende landschappen “omvatten” die op Twickel te vinden zijn. Petzold heeft zijn plannen echter nooit helemaal af kunnen maken, bij zijn overlijden in 1891 kwamen de werkzaamheden eraan stil te liggen. Maar aan het begin van de eenentwintigste eeuw haalde Twickel zijn plannen voor de Umfassungsweg weer uit de kast en liet ze door de landschapsarchitect Michael van Gessel aanpassen aan de huidige situatie. En zo werden in 2011 de werkzaamheden ervan alsnog na 120 jaren afgerond.

De eigenaresse van de “santenkraam” wijst ons een alternatief over dit pad, dat we gemakkelijk in onze wandeling kunnen inpassen. Het wordt het hoogtepunt van de dag. Eeuwenoude bomen, mooie doorkijkjes naar Twentse boerderijen en zelfs aan een moeras is gedacht.

We zetten de wandeling voort en bereiken het Twentekanaal. Op een terras net voor Enter eindigt onze wandeling. We genieten nog even van de lange dag. Morgen gaat de wintertijd in.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: