Wotter, rust en roemte

???????????????????????????????
Wie denkt dat de wereld ophoudt bij Delfzijl, heeft het mis. Want juist in Delfzijl kun je diverse overtochten wagen naar de oosterburen en kom je erachter dat er nog heel wat naast en boven Groningen ligt.  Er gaat een veerdienst naar het waddeneiland Borkum, maar je kunt er ook op een bootje stappen dat je in 1,5 uur naar  Ditzum brengt, een vissersdorp aan de mond van de Eems met een mooi karakteristiek haventje.
Wij stappen op het fietsveer dat onderdeel uitmaakt van de internationale Eems-Dollard route. Er staat een behoorlijk aantal fietsers te wachten en iedereen moet alle bagage van de fiets halen. Dat levert hilarische taferelen op. Mensen met een enorme hoeveelheid tassen, tenten en slaapzakken  moeten alles verwijderen. De kapitein is hulpvaardig, maar onverbiddelijk. Alles moet eraf! Ook de platte fietstassen van onze fietsen. Al het gedoe heeft tot gevolg dat we met vertraging vertrekken. Maar de stemming is goed, het weer fantastisch en waarom zou je je druk maken?

De Eems heb ik al eens gezien vanaf de walkant. Ik herken punten van het Wad- en Wierdenpad, dat ik een paar jaar geleden liep.
Er is een tussenstop in Emden. Mensen gaan van boord, er komen weer anderen bij en dus is er ook weer de heisa met de bagage. We hebben uitzicht op oceaanstomers, we zijn hier met dat kleine bootje in een wereldhaven, de meest westelijke van Duitsland.

Het is al twee uur geweest als we op de fiets stappen om terug te rijden naar Groningen. Geruisloos rijden we Nederland weer in. Af en toe klimmen we op de dijk om over het water te turen. We passeren Nieuwe Statenzijl, met zijn vijf huizen en spilsluis en gaan dan langs de Westerwoldse Aa naar Bad Nieuweschans, door velden van  goudgeel graan. We missen net de trein terug naar Groningen maar vervelen ons niet in Bad Nieuweschans.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: