Smokkelhistorie langs de grens bij Gramsbergen

???????????????????????????????In grensgebieden hebben zich voor de Europese eenwording spannende zaken afgespeeld. Het was een lucratieve business om bijvoorbeeld paarden, varkens maar ook koffie en ijzerwaren de grens over te brengen. Soms waren ze goedkoper aan de ene kant en dan weer aan de andere. De grensstreek werd destijds streng bewaakt en het was een uitdaging om de douanebeambten te slim af te zijn. De bewoners van de grensstreek hadden een soort geheimtaal ontwikkeld om elkaar bij onraad te waarschuwen. Ophangen van wasgoed, gordijnen naar links of juist naar rechts geschoven, het kon zomaar een aanwijzing zijn voor de buurman.
En dus vraag ik mij vandaag af, of die openstaande brievenbus en die vlaggenmast met die wonderlijke vlag in de buurt van Gramsbergen, misschien ook iets te betekenen hebben.

Afgezien van de interessante geschiedenis van het gebied is het ook qua natuur een mooie wandeling. De Overijsselse Vecht is nooit ver weg. Ook deze rivier heeft weer een heel eigen historie. Voor de aanleg van het Almelo’s Kanaal, was het een belangrijke handelsroute. Gramsbergen heeft daar nog een mooie schippersherberg aan over gehouden. En ook al zijn de grenzen verdwenen, alles is toch altijd heel anders wanneer je in het buitenland loopt, de huizen, de sfeer en natuurlijk de taal.  Bij het passeren van de slagboom, ben je toch gewoon een beetje op vakantie.

Verhalenpad Gramsbergen is verkrijgbaar bij VVV/ANWB in het Overijssels Vechtdal. De wandeling is 14 kilometer lang. ???????????????????????????????

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: