Er is altijd wat te vieren op het Utrechtpad!

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat we arriveerden op  station Veenendaal-West aan het eind van de vorige etappe van het Utrechtpad. Alles is groen en fris geworden en wij hebben zin in een lekkere lange wandeling. Volgens het boekje moeten we station Veenendaal-West aan de zuidkant verlaten. Van zo’n aanwijzing  raak ik meteen de kluts al kwijt. West verlaten aan de zuidkant?

We lopen al snel over de Slaperdijk. Die zullen we vandaag regelmatig zien. Als we hem niet zien, dan horen we hem eigenlijk wel te zien. Ofwel dan zijn wij van de route af. Doordat de waterstand in de Rijn hoger was dan die van het IJsselmeer, bezweek de dijk bij Rhenen regelmatig. Het water kon ongehinderd de vallei instromen, zelfs tot in de stad Amersfoort. In 1652 werd daarom een slaperdijk aangelegd.

??????????????????????????????? 2In Renswoude doen we een heen-en-weertje naar Kasteel Renswoude. Een aardig optrekje, waar gewoon grijze kliko’s aan de weg staan en geen gouden of zilveren, die je er verwacht. “Schat moet vandaag de  gouden of de zilveren kliko aan de oprijlaan?” We gaan richting Scherpenzeel, maar raken de route kwijt in het bos. Zo gaat dat soms. Je let even niet op en ziet dan door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk komen we toch waar we wezen willen, bij café-restaurant De Dennen. En omdat het vakantie is trakteren wij onszelf op koffie met gebak. Volgende keer trakteren wij onszelf waarschijnlijk omdat het geen vakantie is. Om maar even aan te geven dat er altijd wat te vieren valt!

Het laatste stuk naar Scherpenzeel gaat door een voormalige schans “Werk aan de Engelaar”. Ik kom er nu pas achter dat deze ook echt zo heet en niet dat er iets aan verbouwd wordt op dit moment. In mei 1940 hebben hier Duitse en Nederlandse manschappen oog in oog met elkaar gestaan. We komen bij Huis Scherpenzeel, dat op wonderbaarlijke wijze de oorlog redelijk ongeschonden doorgekomen is. Onze etappe eindigt hier in de Gelderse Vallei met Utrecht dichtbij.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: