Bouwkunst, kerk en kroning

Ik ben fan van architect Berlage. Ik houd van zijn totaalconcept, zijn strakke vormen, die nooit saai zijn.  De details prachtig uitgewerkt en de kleuren die hij gebruikt. Wij sluiten ons vandaag aan bij een rondleiding door de Beurs van zijn hand in Amsterdam. We worden rondgeleid door een Amerikaanse student en er zijn 4 Amerikanen in het gezelschap. De rondleiding is in het Engels. Onze vragen kunnen we  in het Nederlands stellen en de gids antwoordt ook in het Nederlands. Als ik er zo over nadenk is het toch heel apart dat onze taal in de hoofdstad het onderspit delft omdat er een paar Amerikanen in ons gezelschap zijn, die geen Nederlands spreken. Wij worden wel geacht onze talen te spreken! Ik hoor er verder niemand over.

???????????????????????????????
In de Gouden Eeuw was Amsterdam de eerste plek, waar op een vaste plek aandelen werden verhandeld. Het waren de aandelen van de eerste naamloze vennootschap ter wereld, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. 300 Jaar later bouwde Berlage de 3e Beurs van Amsterdam. Het gebouw wordt gezien als  begin van de moderne Nederlandse architectuur. Bij het ontwerpen van de Beurs had Berlage de idealistische droombeelden van een gebouw waarin kunst, cultuur, economie en maatschappij zouden samenkomen. En dat is gelukt. Exposities, oefenruimte van het Philarmonisch Orkest of  trouwlocatie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in de beurs. En het is ook nodig, want het pand moet met minimale subsidie in stand worden gehouden.
Het voornaamste doel van de Beurs was de handel. Men vond er de goederen- en graanbeurs en de effectenhandel, maar ook de lokalen voor gemeente- en rijkstelefoon, een koffiehuis, vergaderzalen, een postkantoor, een conciërgewoning, een politiebureau en een buurtsecretariaat. In de loop van de tijd is er in de Goederenbeurs nog plaats ingeruimd voor de verzekeringsbeurs en valutahandel. Ook voor de Amsterdamse Kamer van Koophandel ontwierp Berlage een indrukwekkende bestuurszaal en bijbehorend trappenhuis.

Al in 1912 vertrok de effectenbeurs naar het nieuw gebouwde pand aan Beursplein 5. Belangrijkste reden hiervoor was de snelle groei van de effectenhandel. Maar de handelaren hadden zich eigenlijk ook nooit thuis gevoeld in Berlages moderne en idealistische schepping.  In 1961, met de komst van het Instituut voor Industriële Vormgeving,  begon het verdere verloop van de beurzen. Als laatste vertrok de Optiebeurs (1987), die tot dan in de oude Graanbeurszaal gevestigd was. We beklimmen de toren van de Beurs en hebben een prachtig uitzicht over Amsterdam.

???????????????????????????????
Na de rondleiding dwalen we door het oudste deel van Amsterdam.  Op de wallen staat het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk (1213).  Deze kerk doet niet alleen dienst als godshuis, maar ook als concertzaal, trouwlocatie en expositie- en ontvangstruimte. Het is de huiskamer van Amsterdam. Dat is altijd zo geweest: vissers repareerden hier hun netten, Sweelinck bespeelde het orgel en Rembrandt ging er in ondertrouw. Generaties Amsterdammers, onder wie de de zeeheld Van Heemskerck, liggen begraven in dit Europese monument. Ook het graf van Saskia van Uylenburg, de vrouw van Rembrandt,  is in de kerk te vinden.
We lopen verder over de wallen richting de Dam. Amsterdam maakt zich op voor de troonswisseling. Het is aan alles te zien en te merken. Wij zakken neer op de loungebanken van ’t Nieuwe Kafé. Het taartje dat we eten is oranje en heeft een kroontje. Lang leve Amsterdam!   Hoera, hoera, hoera.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Bronnen: webiste http://www.beursvanberlage.nl en http://www.oudekerk.nl

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: