Het Vechtdalpad in vier etappes

21Van Dalfsen naar Ommen

Een goed begin is het halve werk. Tijdens de eerste etappe van het Vechtdalpad was ik ziek. Om het allemaal niet onnodig ingewikkeld te maken, laat ik de eerste etappe maar even voor wat hij is en begin ik met deel 2 van de 71-kilometerlange afstandswandeling van Zwolle naar Gramsbergen.
Het stuk van Dalfsen naar Ommen is 14 kilometer en een makkie voor de doorgewinterde wandelaar. Op het station van Dalfsen zijn de koffie en de sfeer altijd prima. We vertoeven er een half uurtje langer dan de bedoeling. Twee mensen zijn met de trein nog voor Zwolle blijven steken.
We wachten.
De route is gevarieerd en biedt mooie uitzichten over de Vecht. De tussenstop, bij Herberg de Klomp in Vilsteren, is hilarisch. Met ons wandelkloffie zitten we tussen het bezoek aan een chique familiefeestje. Nette pakken, stropdassen, deftige dames en kindjes die je niet benijdt, omdat hun kleren niet erg uitnodigen om eens lekker te ravotten. Maar het moet gezegd: de Klomp is gezellig en wat je er krijgt is erg goed.

Na Vilsteren is het nog maar een eindje naar Ommen, waar we worden verwelkomd in de sfeervolle stationsrestauratie, Spoor 7.

2012-12-27 12.13.17Van Ommen naar Mariënberg

De etappe van Omen naar Mariënberg is onbetwist het mooiste deel van het Vechtdalpad. Deze loopt voor een groot deel door het bos en langs de Vecht. We lopen langs een dode vechtarm, naar Beerze. Vanaf Beerze gaan we over de Beerzer Bulten naar Mariënberg. De stationsrestauratie in Mariënberg heeft sinds een half jaar dezelfde eigenaar als de stationsrestauratie van Ommen. Erg leuk dat deze mooie stationnetjes weer nieuw leven is ingeblazen door een enthousiaste horeca-ondernemer. Ik ben waarschijnlijk zo onder de indruk, dat ik mijn camera laat liggen in Mariënberg.

Van Mariënberg naar Gramsbergen

De camera ligt netjes in een laatje als ik na een week terugkeer om de laatste etappe te lopen van het pad. Het is mooi weer en dat is maar goed ook, want de etappe zelf maakt niet veel indruk. Het grootste deel is verhard en loopt langs drukke wegen. We schampen Hardenberg, waar we een stop houden bij het natuur-educatiecentrum. Je kunt hier goed zien, wat de plannen zijn met de Vecht. Het is in ieder geval de bedoeling dat ook de pleziervaart weer van de rivier gebruik kan gaan maken. Via Ane komen we in Gramsbergen. Gramsbergen is een leuk stadje, dat goed geconserveerd is.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????
Van Zwolle naar Dalfsen

De etappe van Zwolle naar Dalfsen is ook grotendeels verhard. Het duurt een hele tijd voor je Zwolle echt achter je laat. Dat is niet erg, want Zwolle is een mooie stad, die voor een deel omringd wordt door de Vecht. Het is al in de middag als we koers zetten naar Dalfsen. En het is bijna donker als we er aan komen. De route aan het eind, die je kunt volgen, als je geen hond bij je hebt valt een beetje tegen. Het ziet ernaar uit, dat je eerder over de Vechtdijk kon lopen, maar dat dat nu niet meer mag. Kortom, als je de route loopt, kies dan voor de variatie die langs Huize Den Berg gaat.

43

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: