Marskramer voor een dag

Deventer – Klarenbeek

deventer Met het afsluiten van een aantal lange-afstandswandelingen is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die nieuwe uitdaging wordt het Marskramerpad. Het Marskramerpad loopt van Bad-Bentheim naar Den Haag over een afstand van 360 kilometer. In de 16e en 17e eeuw kwamen arme boerenknechten vanuit Duitsland naar Nederland om te werken. Op weg naar ons land namen ze koopwaar mee in manden op hun rug om zo nog een extra centje te kunnen verdienen. Dat spoor volgt het Marskramerpad. Van oost naar west langs oude handelssteden. We beginnen vandaag niet bij het begin, maar in Deventer. Laken, hout, wapens, zout, kalk en vis werden in Deventer volop verhandeld. Deventer was een belangrijke hanzestad  met een strategische ligging aan een van de belangrijkste middeleeuwse doorgangsroutes en aan de IJssel. Deventer had haar eigen stadskoek, gebakken door het koekenbakkersgilde volgens strenge gilderegels. Wat is er mooier dan daar mee te beginnen? In het Deventer Koekhuisje wordt nog altijd koek gebakken door Bussink. We drinken er koffie en proeven van alle soorten een stukje. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten koek zijn. Marianne, die in Deventer woont, loodst ons vakkundig door de stad. Deventer is een juweeltje. We steken de IJssel over met het pontje en vervolgen onze weg langs de IJssel naar Wilp. De rest van de dag volgen we prachtige dijkjes. Links kijken we uit over de uiterwaarden, rechts over bosjes en akkers. In Gietelo is een stop bij Bakker Bril. Fijn om even droog te zitten, want het regent al een tijdje. Na de stop is droog, de zon komt zelfs nog even door. Het laatste deel van deze etappe gaat door het bos naar station Klarenbeek. De herfstbossen lijken van goud. Een fantastische toegift.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: