De loop van de Drentse Aa (9, slot)

Mijn herfstvakantie staat vooral in het teken van het afronden van onafgemaakte routes. Vandaag is de Loop van de Drentsche Aa aan de beurt. Tot op heden ben ik erg enthousiast over De Loop van ….

Ook de laatste etappe stelt niet teleur. De route loopt van Paterswolde naar de stad Groningen. We passeren het Friesche Veen, het Paterswoldse meer en het Hoornsche meer. De oude Aa mondt uit in het Noord-Willemskanaal. Daarna zien we hem niet meer.  Alhoewel eigenlijk is het Hoornse Diep een restant van de beek. Zachtjesaan verruilen we de Ommelanden voor de stad. Bekende plekken zien er door het wandelperspectief ineens heel anders uit.

Vroeger liep de Aa verder door en mondde uit in de Hunze bij Adorp. In de stad Groningen herinneren de straatnamen Hoge der A en Lage der A en de Der Aa-kerk nog aan de beek. Een toevallige voorbijganger weet ons te vertellen dat de hoge kade werd gebruikt voor het lossen van schepen bij hoogwater en de lage bij laagwater.
Na een kop koffie op de hoek van de Aa-straat en de Hoge der A lopen we richting station waar de wandeling eindigt. Ware het niet dat wij de auto’s hebben geparkeerd bij IkeA. Een wonderlijk eindpunt voor een wandeling. Ach Ikea eindigt ook op een A zullen we maar denken.

Voor een verslag van de gehele wandeling klik hier.


Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: