Eten, drinken en cultuur: Lang leve België (2)


Mocht ik de indruk hebben gewekt dat wij in België alleen maar eten en drinken, dan klopt dat een beetje maar niet helemaal. Wij nemen bijvoorbeeld ook nog de trein naar Gent.

Gent is uitgebreid te vinden op de lijst van Unesco-Werelderfgoed. “Some guys have all the luck”.  Zowel het 14de-eeuwse Belfort, de 15de-eeuwse Lakenhal als de drie Gentse begijnhoven prijken op de prestigieuze lijst van het Unesco-Werelderfgoed. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het overspoeld wordt met toeristen. De Gentse musea worden dat niet. Wij zijn in de beide musea die we aandoen vrijwel de enige bezoekers. Als je nog geen 26 jaar bent, kost een bezoek aan een  Belgisch museum € 1,–. Mooie regeling om jonge mensen naar het museum te krijgen!

Museum, Het Huis van Alijn, laat ik voor het gemak maar weer omschrijven door de Vlamingen:
“Een museum over de cultuur van alledag, over de kleine en grote geschiedenissen van het leven. Een groots verhaal over de dingen die (n)ooit voorbijgaan, meer dan de moeite waard om te ontdekken!”
Er is een tentoonstelling over “het huwelijk” met trouwfoto’s uit de 20e eeuw. Leuk  zijn ook de filmpjes over “Het dagelijks leven in beeld”.

Het designmuseum is weer een heel ander soort museum. Alleen het nieuwe gedeelte is geopend, het oude deel schijnt te worden opgevreten door houtworm en wordt daarvoor behandeld. Het museum toont industriële ontwerpen van de 20e eeuw tot heden. Er is mooie art nouveau van Henry van de Velde en Victor Horta. Op de binnenplaats staat een reuzenvaas van Andrea Branzi.

We dwalen nog wat door de stad, rusten uit in een kerk en nemen de trein terug naar Antwerpen. Het wordt wel weer eens tijd voor een trappist.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: