Verliefd op Zweeloo

Honden hebben feilloos in de gaten wanneer de dagen er anders uit zien. Dat we vakantie hebben ontgaat onze Berner Sennenhond niet. Hij rust niet eerder dan dat er uitgebreid gewandeld is. En dan niet alleen over het zandpad naast het huis, maar met alle toeters en bellen: in de auto, stukje rijden en dan een respectabel aantal kilometers.

Zoals de meeste knapzakroutes, kan de route Oosterhesselen – Zweeloo in twee delen gelopen worden. Wij kiezen het rondje Zweeloo van 8 kilometer.
Van Gogh reisde in 1883 van Nieuw-Amsterdam, waar hij  logeerde, naar Zweeloo om Max Lieberman te ontmoeten. De, door hem bewonderde, Duitse schilder Lieberman verbleef in 1882 een aantal maanden in Zweeloo om het dorpsleven te schilderen. Toen van Gogh, Lieberman er niet trof, tekende hij het kerkje van Zweeloo. Het zou immers jammer zijn om voor niks naar Zweeloo te zijn gereisd. Was Lieberman verliefd op het hele dorp, Van Gogh werd dat op het kerkje en tekende het.
Het mooie dorp is op een aantal plekken flink verprutst, maar het kerkje staat er nog altijd in volle glorie. Ik vind het een apart idee dat ik er vandaag op dezelfde manier tegenaan kijk als Vincent in 1883. De lantaarnpaal denk ik dan maar even weg.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: