De prachtige praal van de kerk van Midwolde

Rombout Verhulst (1624-1698) was een Vlaamse beeldhouwer, die lange tijd in Nederland gewerkt heeft en vooral  grote monumentale werken op zijn naam heeft staan. Zo is hij bekend van het praalgraf van Michiel Adriaanszoon de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.  Het was dus niet de eerste de beste aan wie Anna van Ewsum opdracht gaf om een praalgraf te ontwerpen voor de kerk van Midwolde na het overlijden van haar echtgenoot, Carel Hieronymus von lnn und Kniphausen.

Mijn mond viel open van verbazing toen ik het beeldhouwwerk zag in Midwolde. Je verwacht het niet daar in die bescheiden kerk, op loopafstand van de Borg Nienoord. Het is al even geleden maar ook de ongeplande rondleiding die wij toen kregen, herinner ik mij nog als de dag van gister. De man die ons de kerk liet zien, leek er verliefd op te zijn. Volgens hem aanschouwden wij iets unieks in de provincie Groningen, een wonder. En …… hij heeft gelijk.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: