Stichting Oude Groninger Kerken

Ik ben lid geworden van de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze Stichting stelt zich ten doel: Het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor. Tijdens het wandelen ontwikkelde ik een passie voor het Groninger Land. Die passie moet ik nog wel eens uitleggen. Niet iedereen begrijpt wat ik heb met dat platte, kale stuk Nederland. In mijn verhaal komt dan altijd wel het woord kerk voor. En dan bedoel ik niet het instituut, maar het gebouw. Gebouwen als stille getuigen van vervlogen tijden. Toen monniken het Groninger land bewerkten, een van de  oudste cultuurlandschappen van Europa.
In welke provincie kun je om je eigen as draaien een dan 7 kerktorens aan de horizon ontdekken? Volgens mij kan dat alleen in Groningen.  Een middeleeuwse kerk op een wierde, een kerkhof met prachtige grafstenen en grafschriften, hemelse plekken. Het is belangrijk dat dit cultureel erfgoed niet verloren gaat.

Vanaf vandaag op dit weblog regelmatig een verhaal over of een beeld van een Groninger kerk waar ik al eens was of die ik ga bezoeken. Dat doe ik met mijn welkomstgeschenk, een kaart van alle kerken van de Stichting, in de hand.

Voor meer informatie over de SOGK klik hier.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: