Herfstdip te lijf in het Oldambt

De bomen zijn overal zo goed als kaal, het is vroeg donker. De dagen zijn kort. De tijd waarin herfstdepressies het weer en soms ook het humeur bepalen. Dus op zoek naar warmte en licht. Dat doen we vandaag in het Oldambt, het meest oostelijk deel van Noord-Groningen. Het was de bedoeling dat  “De Blauwe Stad” het Oldambt op de kaart zou zetten, maar het bouwproject werd een fiasco. Te ver weg, te grootschalig, te opportunistisch?
Wie weet vond men dat destijds ook van de Ennemaborg. Het omgrachte steenhuis dateert van de 13e of 14e eeuw.

In  het Koetshuis van de borg brandt het haardvuur. Een sfeervol plekje om een wandeling te beginnen of te eindigen. Met warme chocoloademelk en koek van Knol. Achter de borg ligt een tuin in barokstijl, die in ere werd hersteld. De tuin gaat over in een bosgebied, het Midwolderbos. En zo kun je in dit vrij kale stuk Nederland, toch een beschutte wandeling maken van minimaal 6 kilometer. Mis je een aanwijzing, zoals wij, dan wordt het al snel 10 kilometer.
In de borg woont en werkt Maya Wildevuur.  Haar atelier, haar schilderijen en de snuisterijen die ze heeft meegenomen van haar reizen, vormen een kleurrijk geheel. Een bezoekje is een goede remedie tegen de winterdepressie. Het zou  ook kunnen dat je er zo druk van wordt in je hoofd dat je je na een bezoek in het ongeluk stort.

Dat laatste zou jammer zijn, want we gaan dineren bij Hermans Dijkstra.  Boerderij Hermans Dijkstra dateert uit 1858, een tijd waarin graan goud waard was. De boerderij is vernoemd naar de familie, heeft een rijke historie en is geheel in stijl gerestaureerd. We krijgen eerst een rondleiding, voordat we aan tafel gaan. Het lijkt net of net nog iemand uit de bedstee is gekropen en dat de boer zojuist zijn krantje aan de secretaire gelezen heeft.

Je kunt goed eten in het restaurant. Je eet wat de pot schaft, maar kan wel kiezen tussen vis, vlees of vegetarisch. De bediening is prima. Wij laten ons in de watten leggen als herenboeren. En dat is best leuk voor een keer.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: