The Broken Circle Spiral Hill

Het is er al veertig jaar, het kunstwerk The Broken Circle Spiral Hill, bij Emmen. In 1971 kwam Robert Smithson naar Emmen om een kunstwerk te maken op het terrein van de gebroeders De Boer. Zij hadden een zandafgraving en materieel om het kunstwerk vorm te geven. Smithson was een begrip op het gebied van Land-art. Land art is een stroming in de beeldende kunst, ontstaan in de jaren 60 van de 20e eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnige, ingrepen aanbrengen in een landschap.

Om in de stemming te komen neemt Tiny ons mee naar het Centrum voor Beeldende Kunsten in Emmen, waar een tentoonstelling gewijd is aan het kunstwerk van Smithson. Smithson verongelukte tijdens een vliegtuigongeluk, toen hij boven een van zijn Land-art projecten in Amerika vloog. Hij was toen 35 jaar oud.  In het CBK zijn tekeningen te zien van zijn hand, ontwerpen en een film over het ontstaan van het kunstwerk. Wat ik persoonlijk interessant vind aan het kunstwerk is hoe er tegenaan gekeken wordt. In het zo nuchtere Emmen zal dit tot op de dag van vandaag commotie teweeg brengen.

Als we aan het eind van de middag afreizen naar de zandgroeve in de wijk Emmerschans, ben ik heel nieuwsgierig geworden. Op de locatie geeft de zandverkoper van De Boer nog wat geheimen prijs. En dan eindelijk zie ik het kunstwerk met eigen ogen. Zo’n kunstwerk overkomt je. Mooi? Ik zou het niet weten. Bijzonder? Dat wel. Interessant en fotogeniek? Zeker. Gewoon een keer gaan kijken. Hier laat Drenthe zich van een hele andere kant zien.
Meer informatie, klik hier.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: