Amsterdamse School in Groningen

De Amsterdamse School is een stroming in de Nederlandse architectuur die zijn opkomst beleefde vanaf 1911. een groep jonge architecten streefde, als reactie op het strenge rationalisme van Berlage, naar een speelsere bouwvorm met meer aandacht voor schoonheid en individuele expressie. Een aantal Groningse architecten bracht de stroming naar het Noorden. Vanuit de stad Groningen waaide de bouwstijl de provincie in.
Na een bezoek aan het Raadhuis van Berlage in Usquert is een rondje Amsterdamse School op het Groninger platteland een leuk toetje.
Het begint al goed, we parkeren de auto voor de Christelijk gereformeerde kerk in Kantens, een bijzonder Amsterdamse School bouwsel. Verderop bij het borgterrein van Ewsum staat een schuur en in het dorp Middelstum lopen we langs verschillende huizen in de stijl van de Amsterdamse school.
Via de wierde van Toornwerd keren we over een schelpenpad terug naar Kantens. Even geen Amsterdamse School, maar prachtige wolkenluchten en indrukwekkende vergezichten. Dat is typisch Groningen!

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: