Havelte, da’s nou Drenthe

Het gebied rond Havelte is bekend terrein. Vervelen doet het gebied nooit. Vandaag loop ik mee met Herman die, voor de Wandelpool, een tocht heeft uitgezet. Herman boft. Zijn wandeling kan eigenlijk al niet meer mislukken door het heerlijke weer. Wij boffen dus ook. Een lekker zonnetje, een beetje herfst in de lucht, maar nog genoeg zomer.

Havelte wordt voor het eerst genoemd in 1342. Waarschijnlijk is het dorp ontstaan doordat de bewoning zich vanuit het nabij gelegen Darp over de es uitbreidde. Bijzonder is dat de kerk aan de rand van het dorp staat.  De meeste kerken van esdorpen hebben hun kerk middenin het dorp staan. De kerk van Havelte ligt aan de rand zodat ook de bewoners van het naburige Uffelte gebruik konden maken van de kerk.

De tocht gaat door bos, over heide en langs hunebedden. Regelmatig schiet vandaag door mijn hoofd “Havelte, da’s nou Drenthe”.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: