Naar De Balg

Noordster
Het begint zo langzamerhand traditie te worden. Ook dit jaar organiseert Chris een dagje wad met privéboot. En dus staan we al om 8.00 uur in een ontwakend Lauwersoog; klaar om met de Noordster de oversteek naar Schiermonnikoog te maken. De lucht is onheilspellend donker. Uit een enkele wolk, valt een enkele druppel. Soms doet de zon verwoede pogingen om door de wolken heen te breken.

Na een voorspoedige bootreis zetten we voet aan wal en lopen naar het dorp. Eerst koffie drinken bij Hotel Van der Werf. Niet omdat ze daar maar 80 cent kost, maar om de pure nostalgie; het even terug zijn in een andere tijd.
Het is vandaag niet druk op Schier. We lopen naar de bunker om van het uitzicht te genieten. Voordat we aan de tocht door het zand beginnen is er nog een stop bij de Marlijn. Het is daar altijd druk. Wat je er te eten krijgt is prima. Tip: probeer de vissoep!

Schier 
Ons wandeldoel vandaag is De Balg. Ter hoogte van paal 17 aan de wadkant worden we opgepikt door de boot. De Balg is het meest oostelijk deel van Schiermonnikoog. We lopen over het strand, passeren paal na paal. Bij paal 14 lopen we de duinen in en gaan een tijdje schuil in een duinpan. De zon verstopt zich achter de wolken, maar je voelt zijn warmte. Ogen dicht en genieten van de geluiden van wind, water en vogels.

De Balg
We lopen nog een paar kilometer en bereiken paal 16. De allerlaatste paal op Schier. Daarachter …. 3 kilometer zandvlakte; De Balg. Wonderschoon. Nietig voel ik me in deze grootsheid. In de verte ligt de Noordster, daar moeten we heen. De schipper manoeuvreert de boot naar de kant en we hoeven maar een klein stukje door het water om aan boord te kunnen. 

Zeeegel
De vloed komt op. Een zeehondje speelt rond de boot. Aan boord is er koffie en soep en zijn er broodjes. De schipper vaart een kwartiertje en laat de boot dan een paar uur liggen waar hij ligt. We zijn hier immers in de Waddenzee en we zullen moeten wachten tot er water genoeg is om terug te kunnen varen naar Lauwersoog. De terugreis duurt dan ook geen 1,5 uur als de heenreis, maar 4 uur. Er worden moppen verteld, er wordt zelfs een dansje gemaakt. Een enkeling waagt zich nog even aan dek. Ik werp een laatste blik op het pareltje van een waddeneiland, waarvan vandaag ook de oostpunt ontdekt werd.

Wad

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: