Terug naar het begin

Terug 
De Stichting Oude Groninger Kerken organiseert voor de vierde keer het festival “Terug naar het Begin”. Zeven verschillende kerken openen de deuren voor cultuur: muziek, lezingen, theater, dans en beeldende kunst. Een gevarieerd programma, waaruit het niet eenvoudig kiezen is. Gelukkig is dat voor mij gedaan, waarvoor mijn dank. Thema dit jaar is “Hopen of geloven”. De optredende kunstenaars geven antwoord op vragen over zorgen, over blijdschap en over verdriet. Daar kun je dus alle kanten mee op.
 
Wij bezoeken de kerken van Loppersum, Westeremden, Kantens en Huizinge. Wie regelmatig mijn weblog leest, kent mijn voorliefde voor kerken in het algemeen en voor de Groninger kerken in het bijzonder. Dit is een dagje smullen, alleen al door de locaties. Meest passend in deze middeleeuwse kerken vind ik onversterkte muziek en zang. Het brengt je terug naar x85.. ja misschien wel naar het begin. Een bijzonder soort rust daalt op me neer. Het gevoel dat het goed is zoals het is. De stemmen, de akoestiek, de ruimte, de rust, mijn gedachten, alles vloeit over in elkaar.

Boek 
Een nieuwe kijk op de pelgrimage wordt verzorgd door “Stichting Peerd” in de kerk van Westeremden. Op de parkeerplaats wordt aan elke bezoeker een I-Pod uitgeleend met daarop een verhaal. Gedurend de wandeling naar de kerk, over het kerkepad, word je als pelgrim meegenomen naar de kerk die voor je ligt. Mooi gevonden.
De toneelvoorstelling vertelt het verhaal over pelgrim zijn en pelgrim worden. De boodschap is duidelijk. Pelgrim zijn is in de mode. Vooral “IK” is belangrijk. Je gaat tegenwoordig op pelgrimstocht om je ware ik te ontdekken, oim tot jezelf te komen of om persoonlijk verdriet te verwerken. Stralend middelpunt “IK”. In vroeger tijden werd een zondaar op pelgrimstocht gestuurd om boete te doen. Pelgrimeren ging niet om “IK”, maar om schuld en boete. Waarschijnlijk hebben we dus ook allemaal wel een (kleine) legitieme reden om op pelgrimstocht te gaan. Al is het maar voor één dag op het Groninger land.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: