Struinen in de Alblasserwaard

Molen 
Tussen de rivieren de Merwede en de Lek ligt de Alblasserwaard. Er was een tijd dat ik er dichter in de buurt woonde dan tegenwoordig. Toen kwam ik er nooit, ik had het veel te druk met andere dingen. Nu reis ik er voor naar Hardinxveld-Giessendam. Twee organisatoren van de Wandelpool kennen het gebied op hun duimpje en loodsen ons over tiendwegen en schouwpaden naar Nieuwpoort aan de rivier de Lek.

Een tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg. Er zijn nu ongeveer 55 historische tiendwegen bekend in Nederland. Die bevinden zich zonder uitzondering in het rivierengebied van Midden-Nederland. Ze liggen bijna allemaal binnen een kilometer afstand van een rivier en lopen daar parallel aan. Langs de Hollandse IJssel liggen er bijvoorbeeld 13, langs de Lek 10. Het lijkt waarschijnlijk dat tiendwegen een functie in de waterbeheersing hebben gehad, vooral in gebieden waar de afwatering problematisch werd door inklinking van de veengrond. Daarmee is de aanleg van de meeste tiendwegen te plaatsen tussen 1100 en 1500.

Albl.1 
Het is uitbundig groen dit jaar, groener dan andere jaren? We pauzeren een paar keer middenin de natuur. Het lijkt het einde van de wereld en toch zitten we middenin het drukke Zuid-Holland. Op de kerk van Ottoland broedt een ooievaar, het oude gemaal wordt gebruikt als schuur bij een prachtige tuin. In Ottoland woonde je vroeger in straat A of B.

A
Voor de computer was een straatnaam bestaande uit xc3xa9xc3xa9n letter geen straatnaam en dat leverde problemen op. Om het probleem op te lossen heeft men er even of oneven aan toegevoegd.

Een stukje verderop zoekt het cafxc3xa9 van Goudriaan een flexibele, enthousiaste en stressbestendige serveerster. Men zoekt waar- schijnlijk een kloon van de serveerster die ze al in dienst hebben, want wat ons betreft doorstaat het meisje wat op het terras loopt de proef. 

In het kleine vestingstadje Nieuwpoort heeft geen slag plaats- gevonden, maar hebben ze een leuke kroeg en een plaatje van een stadhuis. Ook de vestingwallen zijn nog in tact. Het witbier smaakt goed, maar de bus naar Utrecht moet gehaald worden. De bus rijdt over de Lekdijk, ik geniet van het uitzicht. Eigenlijk is de Lekdijk helemaal niet geschikt voor zo'n grote bus. Drie keer sla ik de handen voor de ogen, omdat een fietser of auto van de andere kant frontaal dreigt te worden aangereden. Het gaat allemaal maar net goed. Ik ben het gewoon niet meer gewend, dat gemanoevreer in de drukte.

Gemeentehuis  

   

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: