Nog een keer terug naar Thüringen

Wartburg
De oplettende “lezer” zal hebben opgemerkt dat er sneeuw ligt op een van de foto’s in het vorige bericht. De zomer die we meebrengen uit Nederland houdt twee dagen stand, het wordt vervolgens herfstachtig met veel wind en uiteindelijk wordt het ook nog twee dagen winter. Met zomerse temperaturen keren we huiswaarts. Niet alleen het klimaat maar ook wat je allemaal kunt zien en doen in Thüringen is divers. Als je dan maar een week ter beschikking hebt,  is het moeilijk kiezen.
De Wartburg mag in ieder geval niet ontbreken in het programma. Het werelderfgoed neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Duitsland. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in geschriften uit 1080. Indrukwekkend is het verhaal van prinses Elisabeth van Thüringen (1211-1228) die zorgde voor armen en zieken. Als prinses deed je zoiets niet in die tijd. Elisabeth werd dan ook heilig verklaard. In 1521 vlucht Luther naar de Wartburg. Hij vertaalt daar het Nieuwe Testament in het Duits. In de Lutherstube kun je je een beetje voorstellen hoe Luther daar zijn tijd doorbracht.

Weimar
Ook Goethe (1749-1832) heeft zijn sporen nagelaten in de Wartburg. Goethe was een Duits wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman. In Weimar bezichtig ik het huis waar hij een groot deel van zijn leven woonde. In het bos bij Illmenau staat het Goethehaüschen, waar hij het beroemde Wandrers Nachtlied op de houten muren van het huisje schreef:

Über allen Gipfeln
Ist Ruh,
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch;
Die Vögelein schweigen im Walde.
Warte nur, balde
Ruhest du auch.

Bachkerk
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het prachtige Arnstadt, waar Bach in iedere kerk het orgel heeft bespeeld of het mooie Schmalkalden met kasteel en “Fachwerk”huizen. Een week Thüringen is te kort.

Schmalkalden

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: