Graafwerk en gieters

GietersGraafwerk

Café de Driesprong in Gieterveen is nog niet open als wij om half elf aan de Knapzakroute beginnen. Er zit niets anders op dan zonder koffie van start te gaan. De knapzakroute Gieterveen is 11,5 kilometer en loopt voor een deel door het dal van de Hunze. Vroeger werd hier naar hartelust turf gestoken. Het Schipperspad herinnert nog aan deze tijd. De wijken zijn nog zichtbaar in het landschap. Aan het eind van de wijken meerden vroeger de schippers hun schepen af. Via het pad liepen de schippers naar Gieterveen om er boodschappen te doen of om er een borrel te drinken.

Fout
Deze knapzakroute is zeker niet de mooiste. Dit heeft deels te maken met het grootschalig graafwerk dat plaatsvindt langs de Oostermoerse Vaart ofwel de Hunze. Het gebied ligt voor een groot deel op de schop. Het zal hierdoor uiteindelijk mooier worden en de Hunze zal meanderen als nooit te voren. Omdat de knapzakroute in november 2010 is uitgegeven, verwacht je dat er in ieder geval in het boekje melding zou zijn gemaakt van de werkzaamheden in dit gebied. Dit soort grootschalige projecten ontstaat niet van de een op de andere dag.

De wandeling voert grotendeels over asfaltweggetjes. Mooi punt in de route is de buurtschap Veenhof. Veenhof is een van de weinige dorpen in Drenthe waar de es op het veen werd aangelegd. De oudste boerderij van de buurtschap werd gebouwd in 1772, tenminste dat zegt het routeboekje. De tekst onder het bordje ter plaatse zegt iets anders, namelijk 1722 en dat staat ook op de gevel van de boerderij.

Terug in Gieterveen gaan we demonstratief voor de deur van het café zitten, maar het gaat niet open. Dat zal in de tijd van die schippers wel anders geweest zijn.1722

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: