Op zoek naar stinsenplanten bij de Reest

Dickninge 
Vorig voorjaar kwam ik toevallig tot de ontdekking dat het Reestdal een uitgelezen plek is om de holwortel te zien bloeien. Vooral achter huis Dickninge staat het er vol mee. Oorspronkelijk was het huis een Benedictijner klooster. Waarschijnlijk is de holwortel zo'n 700 jaar geleden op Dickninge terechtgekomen, door kloosterlingen. In de holle wortels zitten corydaline en bublopadine. Deze stoffen hebben een kalmerende en verdovende werking en worden toegepast bij ziekten met spiersamentrekkingen. Of de kloosterlingen de holwortel daarvoor ook gebruikten is de vraag. 

Op deze mooie voorjaarsdag is het niet alleen de holwortel die uitbundig bloeit in het Reestdal, ook de bosanemoontjes keren hun blaadjes naar de zon. Samen met de holwortel vormen ze een tapijt van bloemen. Bij de Havixhorst, een stukje verderop vind ik naast bosanemoontjes en holwortel ook nog sterhyacintjes. De zoektocht werd niet echt een zoektocht, maar wel een succes.

Stinze 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: