Boombakens op het Zuiderzeepad

Bomen 
We hebben de mooiste dag van de voorjaarsvakantie uitgezocht voor de etappe van Putten (Mooi Veluwe) naar Leuvenum. Het is koud, maar zonnig. Tussen de bomen van het Speulder- en Sprielderbos hangt een mysterieus waasje. In de zomer kun je in dit gebied over de hoofden lopen, nu is het heerlijk rustig. Dat laatste geldt niet voor het Boshuis in Drie. Daar zijn volgens mij altijd mensen. Je ontkomt niet aan de appeltaart, bejubeld en geprezen door velen.

Appeltaart 
Mocht je op de Veluwe het Zuiderzeegevoel een beetje kwijt zijn, dan blijkt er toch een rol te zijn weggelegd voor het bos. Een rij oude beuken bij Drie was te zien vanaf de Zuiderzee en diende als baken voor de scheepvaart. Deze beuken zijn in 1999 gekapt.

Onze tocht gaat verder door het bos en over de heide van het Speulderveld. Er volgt nog meer bos. Het bos verveelt niet vandaag.

Staveden 
Kasteelpark Staverden, aangelegd in Engelse landschapstijl met prieeltjes en een orangerie, zorgt voor nog meer afwisseling. Het kasteelachtige landhuis is in 1905 gebouwd. Het huis had drie voorgangers. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1400. De "Pauwenburg" werd door de Gelderse hertogen in leen gegeven op voorwaarde dat er witte pauwen gehouden zouden worden. De veren waren voor de helm van de hertog. Witte pauwen zijn er nog steeds op Staverden. De hertog hebben we niet gezien.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: