Kuieren van koffie naar kerk en van kerk naar kroeg

Bos
De verzamelplaats voor de Etappe Kuierpaad Fryslân vandaag is het bejaardenhuis in Wommels. We pelgrimeren al maanden van bejaarden-naar bejaardenhuis door het Friese land. Tiny schroomt niet koffie met koek te regelen in woonzorgcentra, als ware zij een ambassadeur van de belangenvereniging “het bejaardenhuis, dynamisch middelpunt van een vergrijzende maatschappij” . In Wommels moeten ze nog een beetje aan het “dynamisch middelpunt-idee” wennen. De gastvrouw doet wat “zusterachtig” aan; “wilt u nog een bakje koffie?” En voor je goed en wel hebt kunnen antwoorden, zit de koffie al in je kopje. Zusters hebben altijd haast.

Stoeltjes
In Schettens, waar we de vorige keer zijn geëindigd, pakken we de draad van “’t paad” weer op. ’t Is koud vandaag, het weer doet op geen enkele wijze denken aan ontluikend voorjaar. In Witmarsum is er erwtensoepverkoop voor een goed doel. Even verderop leidt de route ons om Burgwerd heen. We gaan toch even in het dorp kijken. Hoe vaak ben je
Beerenburg
nou in de buurt van Burgwerd?  En passant brengen we een bezoek aan de kerk van Burgwerd. De kosteres leidt ons rond. Ze weet veel van de kerk. We laten het ons allemaal vertellen. Ondertussen warmen we een beetje op. Via fietspaden komen we later die middag uit in Wommels.
Café It Reade Hynder is een waardige afsluiting van de dag. Koffie, appeltaart, een Wommelse Beerenburg en een slokje van de kruidenbitter om te proeven, maken dat we opwarmen als nooit tevoren. De welbespraakte gastvrouw vertelt ons alles over de kaatshistorie van het dorp. Met een flesje Wommelse Beerenburg in de rugzak vertrek ik naar huis. Frieser dan vandaag kan niet.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: