Door het Friese landschap met Willem

Een tijdje geleden kwam ik in contact met Willem de Wandelaar. Willem loopt met een groep enthousiaste Friezen het Zuiderzeepad en organiseert zelf wandelingen in de omgeving van Pingjum. Als je via internet aan de praat raakt dan is de stap naar een wandelafspraak nog maar klein. Wij treffen elkaar op de laatste woensdag van 2010 in café de Hollandse Kus in Pingjum.

Dijk
Na de koffie met appelgebak gaan we op pad in het Friese winterlandschap. We lopen een deel van de Elfstedenroute. Al snel stuiten we op een oude dijk, de Pingjumer Gulden Halsband. Deze dijk beschermde tegen het water in de zeearm de Marne. De dijk is grotendeels aangelegd in de 10e eeuw en voltooid rond 1100. Toen in de nacht van 3 op 4 februari 1825 de Friese zeedijken doorbraken tijdens een vliegende westerstorm, bleef Pingjum gespaard dankzij de dijk. Inmiddels heeft de Halsband haar waterkerende functie verloren en is de dijk deels afgegraven. Een groepje bevlogen mensen, waaronder Willem, is nu bezig de dijk op te nemen in een wandelroute. Men legt contacten met boeren, plaatst bruggetjes en bankjes en zorgt voor bewegwijzering.
We lopen langs vaarten en sloten, over een paadje door het riet. Een enkele schaatser maakt het winterse landschap compleet. We praten over Friese, Groningse en Hollandse koetjes en kalfjes.

Ijs
We lopen van Witmarsum naar Arum en terug naar Pingjum. In de Hollandse Kus wacht ons een heerlijk twaalfuurtje. De mosterdsoep wordt geserveerd met roggebrood, spekvet en kaantjes. Kok, Judith, vindt dat wij deze stevige kost, na zo’n lange wandeling door de kou, wel verdiend hebben. Je zou er melancholisch van worden, aan het eind van het jaar.

Meer info over de Gouden Halsband klik hier. Een link naar de website van Willem vind je in de zijkolom.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: