Met een grote boog, kronkelend naar Zuidwolde

Reest 
Deze zomer zijn twee geplande etappes van "De Loop van de Reest" blijven liggen. Vandaag  staat de etappe gepland van Oud-Avereest naar Zuidwolde. Voor ons ligt een stralende najaarsdag. Met een groepje Wandelpoolers vertrek ik vanaf het kerkje van Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van de grensrivier. Soms heb je dat de stemming er vanaf het allereerste begin goed inzit. Vandaag is zo'n dag. Koffie vinden we in de welbekende kast, waarvan ik een paar weken geleden (op 14 september) melding maakte.
Een oplettende medewandelaar merkt op dat we vooralsnog niet richting Zuidwolde lopen. En hij heeft gelijk. Eerst lopen we een heel eind van het eindpunt af. Als de zon al hoog aan de hemel staat, gaan we pas richting eindpunt. Ofwel we doen een hele dag over een afstand die je in 1,5 uur kunt lopen.

Ommerschans 
Bij Balkbrug lopen we langs het terrein van Veldzicht. Eens was dit een strafkolonie bestemd voor degenen voor wie elders in de Vrije Kolonixc3xabn van de Maatschappij van Weldadigheid van Johannes van de Bosch geen plaats meer was. In de zomer van 1823 bezochten twee Leidse studenten, Dirk van Hogendorp en Jacob van Lennep, het bedelaarsinstituut dat kort daarvoor in het inmiddels verlaten fort Ommerschans was gesticht. Van Hogendorp en Van Lennep waren verbijsterd over de armoede en uitzichtloosheid van Ommerschans. We lopen langs de kleine begraafplaats. In totaal liggen 5448 mensen begraven op de begraafplaats. Een enkele grafsteen en een paar rijen houten witte kruisen zijn stille getuigen van het menselijk drama dat zich in Ommerschans afspeelde.

Na Balkbrug lopen we weer richting de Reest. We komen langs boerenerven en langs het Spookmeer en steken het natuurgebied de Takkenhoogte over. Een schouwsloot en onverharde paden brengen ons naar het startpunt. We pauzeren bij vier witte stenen, wat  schapen blijken te zijn en hebben nog een hilarische ontmoeting met de vrijwilligers van streekmuseum "De Wemme" in Zuidwolde. Op de kaart staan koffie en thee en fris dat je zelf mag uitzoeken in de koelkast. Thee is meer werk dan koffie. En niet allemaal tegelijk bestellen, anders raken de dames de kluts kwijt. Koek is bij de prijs inbegrepen. Voor de vrijwilligers die de hele dag geen enkele bezoeker in het museum hebben mogen ontvangen maken wij de dag toch nog een beetje goed. We beloven de dames de volgende etappe weer met koffie en koek te beginnen in De Wemme. Maar dat zal volgend voorjaar worden.

Wandelaars 
(Met dank aan Bert voor de onderste twee foto's)
    

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: