Kuierpaad Fryslãn

Makkum
Hollandse luchten, af en toe een buitje. Het is nazomer in Nederland, in Friesland wel te verstaan. En Friesland onder een blauwe deken, met donzen wolken is prachtig. Het is de derde keer dat we op kuier- paad zijn. Tijdens de eerste etappes liepen we voornamelijk langs het IJsselmeer. Vandaag trekken we de binnenlanden in. We vertrekken vanuit Makkum over het bedrijventerrein en staan pardoes in een
6a01348438f619970c0133f46f23c1970b-800wi
weiland. Het lijkt niet goed, maar dat is het wel. Een ingenieus overstapje over het water brengt ons langs een hek. Verder gaat de tocht langs de vaart, door het weiland. We stevenen af op Allingawier. Het lijkt aan de verkeerde kant van het water te liggen, maar dat doet het niet. We maken een onverwachte slinger en staan ineens voor een bruggetje. Allingawier is een museumdorp, maar wandelaars mogen er best even een kop soep eten en kijken hoe drabbelkoek gemaakt wordt. Als je het maar even meldt bij de kassa.

Klomp
Voor we in Parrega aankomen gaan we een klein stukje over de asfaltweg. Op een bankje in de zon bekijken we even later hoe de brugwachter aan zijn geld komt. Een klomp aan een touwtje, wordt naar de bemanning geslingerd. Het is de bedoeling dat men daar het  bruggeld in doet.

Op weg naar het eindpunt van de wandeling in Blauwhuis doen we Greonterp aan. In Greonterp heeft Gerard Reve van 1964 tot 1971 gewoond. Zijn huis noemde hij “Huize het Gras”, ontleend aan een bijbelse tekst. Een paradijselijke plek. Naast het vroegere huis van Reve staat een klokketoren op een klein kerkhof. Reve schreef over Greonterp:

Eind goed al goed

Mijn as wordt begraven op het kerkhof te Greonterp.
De mensen die komen kijken, krijgen met onbekrompen maat te drinken,
de kinderen ook, dat staat geschreven.
Er komt een houten kruis, waarop te lezen valt:
GOD IS LIEFDE, verder niks.
Dan komt de harmonie, en speelt een lied,
langzaam en vroom, met veel koper.
Als er wel wolken maar geen wind is wordt de hemel
een sluier van stilte,
en daalt iets neer dat veel lijkt op geluk.

Greonterp

Ik kan me wel een voorstelling maken van een begrafenis van Reve in Greonterp. Het is er nooit van gekomen. Reve verliet Friesland en werd uiteindelijk begraven in België. Greonterp werd een klein bedevaartsoord voor Reve-aanhangers.
Onze wandeling eindigt in het café van Blauwhuis, waar we met onbekrompen maat te drinken krijgen. Eind goed al goed!

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: