Monumentendag bij "die luyden van 't Hooge Veene"

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar "De smaak van de 19e eeuw". Hoogeveen is van oorsprong een veenkoloniaal dorp. De geschiedenis gaat terug tot de zeventiende eeuw toen Roelof van Echten delen van het veengebied van de marken van Ter Arlo en Steenbergen in bezit kreeg. Samen met enkele kapitaalkrachtige verveners uit Amsterdam en Utrecht werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht om het gebied te ontginnen.

Drentsche ei
Een pand dat bijna recht doet aan het thema van de monumentendag, het dateert uit het prille begin van de 20e eeuw, is het pand van Koninklijke wijnhandel Dikkers. Op 21 maart 1856 werd aan de gebroeders Stibbe, Joodse likeurstokers te Kampen vergunning verleend "tot het voeren van het Koninklijk Wapen", omdat zij op de wereldtentoonstelling in Parijs met hun likeuren een prijs hadden behaald.
Zo'n vijftig jaar later, rond 1900, nam Albert Dikkers het bedrijf van de gebroeders Stibbe over. Het bedrijf kreeg de naam "Koninklijke Likeurfabriek en distilleerderij Firma A. Dikkers, voorheen Gebroeders Stibbe". Albert Dikkers gaf de gemeentearchitect Jan Carmiggelt in 1912 opdracht tot het ontwerpen en bouwen van het bedrijfspand aan de Brinkstraat in Hoogeveen. Hier is de zaak nog steeds gevestigd. Het is een voor Hoogeveen uniek Jugendstil pand met Art Deco tegeltableaus in de voorgevel. Momenteel is het bedrijf eigendom van de familie Frederiks.
De advocaat het "Drentsche Ei", de likeuren en gedestilleerde dranken worden nog steeds naar origineel recept van Albert Dikkers gemaakt, daarnaast ontwierp de familie Frederiks zelf de kruidenbitter, het Hoogeveen's Slokje.

Ik neem een kijkje in de winkel, in het achtergelegen proeflokaal en in de kelder, met nog veel originele details. Men is verrast over de belangstelling voor de winkel en het proeflokaal. Het is de eerste keer dat Dikkers meedoet aan de Open Monumentendag. Met een flesje wijn onder de arm loop ik de winkel uit, zoals men dat iets minder dan 100 jaar geleden ook al deed. 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: