Met een knapzakroute terug naar het jaar 0

Indy
Jolanda en haar hond Indy wandelen vandaag een dagje met me mee. We zijn collega’s, maar werken tegenwoordig niet meer op dezelfde locatie. Dus dan valt er het een en ander bij te praten. De laatste roddels, de sappige details van de verschillende teamuitjes en een rondje “wie zijn er de laatste tijd vertrokken en waarom?”

We spreken af in Zeijen. Op de Brink maakt de Nordic Walking club zich op voor een wekelijks trainingsrondje. Acht dames en een heer, laten de armen losjes langs het lijf bewegen en zakken op hetzelfde moment atletisch door de knieën, zonder vooruit te gaan. “Droog-walken”, denk ik. De club is net vertrokken, als Jolanda aan komt rijden. Café Hingstman heeft de deur nog stijf op slot, dus we moeten het zonder koffie stellen en zonder fysieke warming-up. Laat de zon zijn werk maar doen!

De knapzakroute Zeijen toont alle highlights van Zeijen en omgeving. De strubbenbosjes, waar de boeren van Zeijen vroeger hun varkens de eikels van de grond lieten eten en hun brandhout verzamelden, is er een van. En wat te denken van het Noordsche Veld, de archeologische schatkamer met grafheuvels en celtic fields, uit het begin van onze jaartelling? Jolanda probeert zich een voorstelling te maken van het leven in het jaar 0. Het is een wonder dat er toen hier ook al mensen liepen.

Bollenveen
Verder gaat onze tocht langs het Bollenveen, waarin Professor Van Giffen in 1916 ronde stenen en allerlei aardewerk, bewerkt hout en botten van dieren vond. Waarschijnlijk was het een offerveentje. We lopen langs de Zeijerwiek, de zwaaikolk, waarin schepen konden draaien. Eigenlijk werd hij maar heel kort voor dit doel gebruikt. Want vrachtwagens, maakten vervoer over water overbodig. De wiek werd vervolgens gebruikt om in te vissen en in te zwemmen. Dat laatste demonstreert Indy nog even.
Terug in Zeijen, is Café Hingstman open. Van de Nordic walkers ontbreekt ieder spoor.

Bron: Knapzakroute Zeijen – Peest, mei 2009

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: