Niet zomaar een Groningse tuin

Kloosterwijtwerd
De historische boerderij Kloosterwijtwerd in Usquert bevat restanten van een voormalig klooster. De belangrijkste zijn de schouw uit 1461 en een Veronica statie, een van de afbeeldingen van de kruisweg van Jezus. Maar wij komen voor de tuin en hebben ons er bij neergelegd dat de schouw en de statie niet te bezichtigen zijn.
 
De Groningse boerderij heeft een enorme tuin. Een groot grasveld met borders in verschillende kleuren. Alles groeit zo lekker op de Groningse klei. Verschillende soorten Hosta's, Hortensia's, Phloxen en mooie oude fruitbomen. Hier en daar een monumentale boom, die wat schaduw biedt op deze zomerse dag. Achter de boerderij ligt de moestuin.

Bloem
"Mijn schoonmoeder vond mijn rommelige moestuin maar niks", meldt de eigenaresse. "Ach ik laat het maar een beetje door elkaar groeien, ik heb het niet zo op een moestuin". Mij lijkt het geweldig om als krop sla, tussen de bloeiende planten te staan met af een toe een bezoek van een paar kipjes en een haan.

Achter in de tuin heeft de familie een eigen grafkelder. Het past helemaal bij de plek. Vanaf 1650 tot op de dag van vandaag is de boerderij door vererving in de familie gebleven, soms via een vrouwelijke tak. Voordat we vertrekken mogen we nog even binnen kijken om vervolgens door de voorname voordeur het huis weer te verlaten. Moge het altijd zo blijven.   

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: