Afwisseling en uitschot, met de knapzak rond Norg

Wat een gedoe met dat wandelen momenteel. Het is te heet, de spoorwegen hebben last van afgewaaide takken door noodweer en vandaag is het hele treinverkeer ontregeld door een feestje in Amsterdam. Het lijkt me verstandig de geplande etappe van het Lingepad nog maar even vooruit te schuiven en in Drenthe te blijven. Een knapzakroute is snel van de plank geplukt en er gaat ook zelden iets mis mee.

Boerderij
Het is vandaag niet te warm, niet te koud. Het groen ligt er sappig bij na de regen van de laatste dagen. Gerst en tarwe beginnen oogstrijp te worden. En het gebied: daar kun je je geen buil aan vallen. Het landschap rond Norg is altijd boeiend en afwisselend. Er staan veel oude boerderijen, er is bos en er zijn zandpaden. De knapzakroute Westervelde – Norg voert ons door beide dorpen, door het Norgerholt en door de Tempelstukken, de madelanden ten westen van Westervelde. Hier stroomt de beek de Slokkert. Terug in Norg bekijken we de vlindertuin, die wordt beheerd door de IVN en eten we ijs, tussen vele fietsers, die vandaag aan de Fietsvierdaagse zijn begonnen.

Uitschot
Door de oplettendheid van Hendrik belanden we ’s middags bij een try-out voorstelling van Toneelgroep E Poi. Het gezelschap speelt het stuk “Uitschot”. Het is een voorstelling over de geschiedenis van het gevangenisdorp Veenhuizen, op steenworp afstand van Norg. De grondlegger van het dorp, Johannes van de Bosch, ging hier de armoede te lijf die er rond 1800 was. Het was zijn ideaal om arme stedelingen als landbouwer een bestaan te geven op de Drentse grond. Er kwamen ook landlopers en wezen naar Veenhuizen. Ondanks alle goede bedoelingen werd Veenhuizen geen succes. Het Rijk kocht de Gestichten en maakte er Rijksinrichtingen van. Het is een interessante, interactieve voorstelling. Duidelijk wordt dat heropvoeden meestal niet het effect heeft dan men wenst. Vroeger niet en nu nog steeds niet.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: