La douce France

De eigenaresse van de “sjambre en taable doot” in de Morvan spreekt vier talen. Engels, Duits, Nederlands en hoe kan het ook anders Frans.  Ze doet iets met wijn en ontvangt  gasten op het buitenverblijf in Onlay, waarvoor ook nog eens wordt gekookt.
Het is prachtig op het platteland van de Morvan. Dat wisten we al van vorige vakanties, maar toch ….. hoe het echt is vergeet je, zodra je terug bent in het vlakke Nederland. Dit keer is de Morvan slechts een tussenstop voor een reis naar de Auvergne, zo’n 250 kilometer verderop. Met enige spijt verlaten we de goddelijke plek. Maar voordat we onze reis voortzetten, maken we een wandeling door de heuvels en reizen dan langzaam binnendoor naar onze bestemming in de Auvergne.

We hebben een huisje gehuurd, centraal gelegen, tussen de verschillende bergketens. Een groot deel van de Auvergne wordt bedekt door een oud vulkanisch gebergte, het Centraal Massief. In het Noorden van de Auvergne vind je  een relatief jonge vulkaanketen (100.000 en 500 v. Chr.) In het midden zijn de toppen van de Monts Dore en in het zuiden de keten van de Cantal. Tussen en in deze gebieden bewegen wij ons deze week. Vooral wandelen staat op het programma. Naast vulkanische bergen en rotsformaties bezoeken we historische stadjes, de romaanse kerk van Saint Nectaire en kasteel de Val aan de Dordogne. We proeven de kazen van de Auvergne (Cantal, Blue d’Auvergne, Salers en Saint Nectaire) en gaan op zoek naar de zonnedauw in de venen. Met de kaart op de knieën toeren we over het uitgestrekte platteland en vinden de mooiste weggetjes, met adembenemende uitzichten. Een enkele keer springt een hond uit de kant die een stuk met ons meerent en in de banden van de auto bijt. Een vrolijke boer op een trekker steekt zijn hand op. Stugge Fransen? Wij komen ze niet tegen. We picknicken aan een stroompje, dat de kleuterfase van de Dordogne blijkt te zijn.

Terug in het huisje met uitzicht op heuvels, een meertje en een boerderij, drinken we koffie op de veranda. De krekels tjilpen, de vogels fluiten. Ik voel mij als God in Frankrijk. Hoe mooi het is, ga ik dit keer onthouden, als ik terug ben in mijn platte Nederland.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: