Mission impossible?

Manlief is geen Groningenfan, tenminste dat zegt hij altijd. Hij houdt meer van het platteland van Drenthe en de coulissen van Overijssel dan van de eindeloze verte en de wolkenluchten. Hoezeer deze ambassadeur het ook aanprijst, nooit zal hij een wandeling op het Hoge Land voorstellen. Maar vandaag grijp ik mijn kans.

Iemand moet voor hem een klusje doen in de stad en dat gaat een paar uur duren. Tijd voor een korte cursus: “wandelen in Groningen voor beginners”. Ik kies een wandeling uit het maandblad van “Het Groninger landschap”; een wandeling die het Groninger land toont in optima forma, ook geschikt voor mensen die nog moeten wennen. Een wandeling van Sauwerd, naar Klein en Groot Wetsinge, langs het Reitdiep naar Wetsingerzijl en Hekkum. Een beetje geschiedenis, een paar mooie dorpen en groen, veel groen.

Het weer werkt mee, zon en wolkenluchten, wisselen elkaar af. In Sauwerd lag ooit een groot kastelencomplex, de Onstaborg. De roemruchtige familie van Onsta maakte de dienst uit in de omgeving van Sauwerd in de 13e eeuw. Omringd door fluitekruid lopen we van Klein naar Groot Wetsinge. Bovenop de afgegraven wierde liggen de oude kosterij en de  pastorieboerderij, beiden mooi gerestaureerd. Dan lopen we over een rustig asfaltweggetje richting het Reitdiep. De oude meanders kun je gemakkelijk in het landschap terugvinden. In de verte ligt Garnwerd. Ik meld alvast dat we daar ook een keer naar toe moeten.

Bij Hekkum is een boer bezig met zijn afrastering. We raken aan de praat. De vleeskoeien kunnen weer in het weiland. Er volgt een technisch verhaal over eiwit en stengels.  De man vertelt dat hij naast het boerenbedrijf samen met zijn zoon een reboundvoorziening is begonnen. Kinderen die dreigen uit te vallen op school, worden hier maximaal zes weken opgevangen. Ze krijgen les op de boerderij, van zijn zoon, en daarnaast werken de kinderen op het land. Doel is om herboren terug te keren op de school van herkomst. De resultaten zijn bemoedigend, volgens de boer.

En het eindoordeel van manlief? “Dit is eigenlijk best mooi”. We kunnen dit van de zomer nog wel een keer doen”. Mission accomplished.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: