De boot in

 

Vorig jaar bezocht ik met Thea het eiland Tiengemeten. Toen ontstond het idee om jaarlijks een tripje te ondernemen met een overtocht over water. Daar zijn er nogal wat van in Nederland. Vandaag kozen we de Hollandse Biesbosch als bestemming.

Vanaf de  Merwedekade in Dordrecht vertrekken catamarans naar verschillende bestemmingen. De Biesbosch is er een van. Leuke ervaring om een keer onder de Van Brienenoordbrug door te varen in plaats van er overheen te gaan! In sneltreinvaart worden we afgeleverd aan de steiger van de Biesbosch. Het is tien minuten lopen naar het bezoekerscentrum. Daar gaat ons wateravontuur verder. Per zonnepont vertrekken we naar het griendmuseumpad. Dit is wel een beetje hoe ik mij de Biesbosch had voorgesteld. Wilgenbossen, prielen en grienden. Een rijke begroeiing en veel knotwilgen. We komen een enkele wandelaar tegen en een paar vrijwilligers zijn aan het werk in de grienden.

Griendwerkers sneden vroeger in drassige gebieden de wilgentenen van verschillende soorten wilgen. De takken en twijgen werden gebruikt voor vlechtwerk van onder andere stoelzittingen, als paalhout voor de boeren en later ook voor zinkwerken in de waterbouw.

Na het rondje over het griendmuseumpad stappen we aan boord van de volgende fluisterboot voor een rondvaart. We zien sporen van bevers en nestgaten van ijsvogels. De dieren zelf houden zich schuil. Wie denkt dat hier een serene rust heerst heeft het mis. Het is ook toegestaan met een jacht door de Biesbosch te gaan en dat gebeurt dus ook. Waar onze boot fluistert, schreeuwen andere de natuur tegemoet.

De watertaxi brengt ons terug in Dordrecht, waar we nog een rondje stad doen. Het is een oude, historisch gezien, belangrijke stad met veel sporen uit het verleden. Klik hier voor informatie over Dordrecht en hier als je meer wilt weten over de Biesbosch.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: