Van het ene bejaardenhuis naar het andere, door een zee van groen ~ van Workum naar Makkum

Het Kuierpaad Fryslân toont ons niet alleen de stadjes en het natuurschoon van Friesland, maar ook de woonzorgcentra. Beginpunt vandaag is woonzorgcentrum Nij Mariënacker in Workum en eindpunt Avondrust in Makkum. Het heeft niets te maken met steekpenningen die Tiny ontvangt om de leegloop in de Friese bejaardenhuizen te beperken, maar alles met de aandacht voor de mens achter de rollator of in een rolstoel of scootmobiel. Voor het uitzetten van het Kuierpaad werd samenwerking gezocht met een zorggroep en werden ommetjes rond de bejaardenhuizen ontwikkeld, die deel uitmaken van de doorgaande route. Zo’n bejaardenhuis wil ik later ook. Kan ik toch nog een beetje blijven kuieren op mijn ouwe dag.

Op onze weg op deze lentedag vinden we vooral veel fris groen en jong leven. Dit is zo’n mooie tijd van het jaar. De route gaat over een oud kerkepad, naar de dijk. We passeren Gaast en Piaam. Mooie Friese dorpen aan de rand van het IJsselmeer. Het kerkje van Piaam dateert uit de 13e eeuw.

Makkum is al snel in zicht. Het heeft een rijke historie. Er staan fraaie koopmanshuizen met mooie gevels. In de 17e en 18e eeuw was Makkum een belangrijk handelscentrum met steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout-, olie-, papier- en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens.

Bij Avondrust staan de bejaarde dames massaal voor het raam uit te kijken naar wat er komen gaat op deze moederdag. De blikken zijn wat wazig. Je ziet ze denken: “van wie is dat er een dan?”

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: