Van Geldermalsen naar Tiel

De vorige keer waren we aan de vroege kant voor de bloesem. Vandaag, 2,5 week later is er al weer van alles uitgebloeid en loopt de bloesemtijd op zijn einde. Het zijn nu nog vooral appelboomgaarden die in bloei staan. Het mooiste zou zijn in de bloesemtijd drie weken je intrek in de Betuwe te nemen. Dat zit er voorlopig niet in, dus genieten we van de dag die voor ons ligt.

Buren
We lopen vandaag iets meer bij de Linge vandaan. Dit is het gebied van de grootschalige fruitteelt. Lange rijen laagstam fruitbomen staan als bruidsmeisjes te wachten op het bruidspaar, zo lijkt het. Geen bruidstaart, maar heerlijke Hollandse aardbeiden worden geserveerd, zomaar langs de weg.

In het historische Buren houden we koffiestop. De vestingwerken Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn wallen, muren en een stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Koningin Beatrix en prinks Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. In Buren stond een van de grootste kastelen van Nederland het Huis Buren, waarvan de laatste bewoner Frederik Hendrik was.

Na de koffie voert de route langs Erichem via Kasteel  Soelen naar Tiel. Langs de route liggen verscheidene oudbetuwse boerderijen met een overstekend dak, waaronder vroeger wagens met landbouwproducten droog konden staan. Kasteel Soelen is tegenwoordig een appartementencomplex, maar aan de buitenkant is daar niets van te zien. Het kasteel werd rond 1640 gebouwd. Bij de Zoelense brug over de Linge is het tijd voor een korte horecastop. Vanaf de brug is het nog een klein stukje naar het station van Tiel. Daar nemen we de trein terug naar Geldermalsen, waar we voor een tweede keer heerlijk dineren bij Eten + Drinken. Een waardige afsluiting van een koninklijke dag.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: