Dagtrip naar Amerika

 

Het is Bevrijdingsdag. Buiten is alles groen, de weilanden staan vol paardenbloemen. De vlaggen steken prachtig af bij het voorjaar. Je wordt er vrolijk van.  Met man en hond loop ik de knapzakroute Een – Steenbergen, in het noordelijk deel van de provincie Drenthe, op de grens met Friesland. Vijfduizend jaar geleden woonden hier al mensen. Getuige daarvan is het hunebed van Steenbergen. Toen de provincie het hunebed kocht in 1873, was het niet meer dan een berg stenen (Steenbergen).

De hunebeddeskundige, Professor van Giffen, reconstrueerde de berg stenen. Hij plakte zelfs gebroken stukken steen, met cement, weer aan elkaar. Ik zie hem al op de knieën zitten, passen en meten met grote brokken steen en zoekend naar het laatste ontbrekende stuk. Het hunebed kreeg de naam D1, het meest noordelijk gelegen hunebed in de provincie Drenthe.

We lopen over zandpaden, door de Zuursche Duinen en doen en passant Amerika aan. Aan het begin van de vorige eeuw stonden hier houten woninkjes en plaggenhutten van mensen die elders geen onderkomen konden vinden. Omdat men deze mensen niet graag in het dorp wilde hebben, werden ze ver weggebracht en kreeg de plek waar ze gingen wonen, ook een naam die suggereerde dat het heel ver weg was.

Aan het eind van de wandeling volgt nog een klein lusje door het beekdal van het Groote Diep. En dan staan we ineens weer bij de auto.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: