Op het Kuierpaad Fryslân

Het Genietschap loopt vandaag, onder de bezielende leiding van Tiny, de eerste etappe van het Kuierpaad Fryslân. Onder een stralend blauwe hemel, met zomerse temperaturen kuiert het langs het IJsselmeer van Stavoren naar Workum.
Stavoren is vooral bekend van het “Vrouwtje van Stavoren”. Deze sage vertelt het verhaal van een rijke koopmansweduwe, die ondanks haar rijkdom niet tevreden is. Op het terras met uitzicht op haar standbeeld, kent iedereen een stukje van het verhaal, al dan niet gemií met het verhaal van Kabouter Piggelmee of eigen interpretaties. De strekking van de verhalen is zo ongeveer dezelfde: “hoogmoed komt voor de val”. Met die wijsheid gaan we op pad.

Vandaag zien we vooral IJsselmeerdijk. In de verte ligt Hindeloopen, daar gaan we eerst naar toe. Hindeloopen is een van de Friese elfsteden. Het is een monumentaal stadje, waar op deze zomerse dag veel toeristen willen zijn. Ook Workum is een van de Friese elfsteden. Het biertje op het terras smaakt er uitstekend.

We hebben nog precies een half uur om het museum van Jopie Huismans te bezoeken of een blik te werpen op de gildebaren in de Sint Gertrudis kerk. Ik kies voor Jopie. Jopie was handelaar in lompen en metalen en wat betreft de schilderkunst autodidact. Jopie schilderde wat hij tegenkwam in zijn werk. Oude schoenen, lompen en afgedankte poppen.
De live muziek moeten we, tot groot verdriet van de mevrouw van het museum, overslaan. Ik denk dat ze zegt “dat is uw keus”, maar in Friesland spreekt men een eigen taal, dus het kan ook iets anders geweest zijn. De trein brengt ons netjes terug naar waar we begonnen.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: